Teist kohta hoiab ajalehe teatel Kristiine Keskuses tegutsev Primo. Samadele omanikele kuuluv ettevõte on teatanud, et rajab Sikupilli Prisma kõrvale lähiajal uue kaubanduskeskuse.

Sikupilli Prisma juht Liisi Jauho ütles, et konkurentsi ei karda. "Korralikke toidukauplusi ei ole kunagi liiga palju. See kasvatab piirkonna külgetõmmet," tsiteeris ajaleht Jauho sõnu.

Turu-uuringufirma Profindex tegevdirektori Margit Raidi sõnul võib Eestis oodata tarbekaupade turu kasvu, mis toimub peamiselt turgude populaarsuse vähenemise arvelt.

"Super- ja hüpermarketid suudavad suurte mahtude abil konkureerida turuhindadega. Järjest suurem osa tarbekaupade müügist liigub turult kauplustesse," ütles Raid.

Kaubandust elavdavad ka turism ja ostujõu kasv, ütles ta.

Raidi sõnul on Eesti turul endiselt kõige olulisem hind, mida näitas ilmekalt Rootsi ONOFF kodutehnikakaupluse avamisel tekkinud rüselus.

Jauho sõnul on ilmne, et kaupluste kettideks ühinemine Eestis jätkub.

Eestis on viimasel ajal olnud selles osas suuri liikumisi, kuna Kesko ostis Säästumarketi ja Spar keti operaatori Baltic Foodi omanike hulka kuuluv Axfood on teatanud osaluses müümisest.

Keskol on Eestis kolm Supernetto kauplust. Kesko Eesti juhi Timo Hämälä hinnangul oli Supernetto kaupluste turuosa möödunud aastal kolm-neli protsenti. Säästumarketi keti ostmine tugevdas oluliselt Kesko positsiooni Eestis.

Lätis alustab Kesko tühjalt kohalt, ehitades Riiga Läti esimese hüpermarketi. Kahe aasta jooksul tahab Kesko ehitada Lätisse veel kolm hüpermarketit.

Põhjamaadega võrreldes on jaemüügi kontsentreerumine Baltimaades alles lapsekingades. Põhjamaades kontrollivad kolm suurimat keti jaemüügist üle kahte kolmandikku. Baltimaades on see näitaja alla kolmandiku.

Profindexi andmeil on kontsentratsioon kõige kaugemale arenenud Leedus, kus turgu valitseb kohalik Vilniaus Prekyba. Lätis toimub suur osa müügist endiselt turul ja kettidesse ühinemist on toimunud vähem. Norra Rimi on sellel turul 26 protsendiga suurim turuosaline.

Eestis on suurim kett endiselt ETK käes, aga tarbijate kooperatiivi 27-protsendiline turuosa on vähenemas. Järgnevad Tallinna Kaubamajale kuuluv Selveri kett ja Prisma, kirjutas Kauppalehti.