"Soome valitsuse kavandatav dividendi- ja kapitalitulumaksude tõus kiirendab ettevõtete omanike siirdumist Eestisse," ütles Hämäläinen, vahendab BNS.

"Tulevastest maksutõusudest tulenev ebakindlus on ettevõtjatele nagu mürk, see on kiirendanud ettevõtete asukohavahetust," ütles Hämäläinen. Tema sõnul viiakse ettevõtte tegevuskoht ja juhtimine üha tihemini püsivalt Eestisse.

Soomlastel on kokku juba praegu üle 10.000 koha Eesti ettevõtete juhtkondades, püsivalt elab Eestis ligikaudu 6000 soomlast. Hämäläise hinnangul kasvavad mõlemad numbrid lähiaastatel. Praegu kaaluvad sajad ettevõtjad endale kuuluva ettevõtte viimist Soomest soodsama maksukorraga riiki.

Hämäläinen märkis, et ettevõtte põlvkonnavahetust Eestis ei maksustata. "Soomes on ka pärandimaksude tõstmise risk. Eesti parempoolne valitsus ei kavanda makse tõsta," ütles Hämäläinen. Pärandimaksu ja kingituste maksustamist Eestis ei tunta, nii et ettevõtte aktsiad võib loovutada maksuvabalt.

Hoolimata viimaste aegade finantskriisist on Eesti jäänud Hämäläise sõnul truuks pikaajalisele ja üllatusteta maksupoliitikale. "Eesti ettevõttemaksude korraldus soosib ettevõtte oma investeeringuid."

Aastal 2007 oli Soomes maksustatavaid kapitalitulusid 11,6 miljardit eurot, aasta hiljem 9,7 miljardit eurot ja aasatal 2009 veelgi vähem, 7,6 miljardit eurot. Väikeettevõtjate Eestisse põgenedes mureneb Hämäläise sõnul kapitalitulude baas veelgi.

"Maksukonkurentsis on Eesti võitja," ütles Hämäläinen. "Eesti maksukorraldus on Soomega võrreldes väga lihtne."

"Teiseks kõrvaldas euro tulek devalveerimisriski," märkis Hämäläinen. Lisaks on eelis Eesti riigi väike võlakoormus.

Hämäläise sõnul keskendub käimas oleva soomlaste teise tulekulaine ajal huvi investeerimisettevõtetele ja tootmisele.

Soomlased on oma vigadest õppinud, nüüd osatakse äripartnereid paremini valida, lisaks on võimalik ettevõte registreerida elektrooniliselt mõne tunniga, selgitas Hämäläinen.

Eesti keskmine palgatase, vähem kui 800 eurot kuus, moodustab Soome vastavast näitajast kolmandiku ja seegi meelitab Soome ettevõtjaid.

Ka ametiühinguliikumise võim on Eestis väike, rääkis Hämäläinen.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Helsingi esinduse juht Valdar Liive ütles ajalehele, et Soome ettevõtete huvid Eestis keskenduvad investeerimisettevõtetele, tööstuse ja teeninduse osa on väiksem.

Liive sõnul Soome ettevõtete Eestisse kolimise tempo kasvab. "Maksud ja soodsam tegevuskeskkond kahtlemata mõjutavad," ütles Liive.

Aastal 2009 Eestisse tehtud välismaistest investeeringutest tuli ligikaudu neljandik Soomest. Eestisse registreeritud Soome ettevõtete arv on pea 5000.