Tuleva aasta algusest annab riik võimaluse hoida oma tööraamatut arhiivihoidlas, selgub e-õiguses avaldatud sotsiaalminister Hanno Pevkuri digiallkirjaga valitsuse määruse eelnõust ja selle seletuskirjast, vahendas BNS.

Kuigi tööraamatu pidamine pole enam kohustuslik, võib selle andmeid vaja minna pensionide määramiseks veel mitmekümne aasta pärast. Tööraamatu andmed on vajalikud enne 1999. aastat omandatud pensioniõigusliku staaži kindlakstegemiseks. Samuti selgub tööraamatust ka pärast 1999. aastat eritingimustes töötatud staaž, mille alusel makstakse soodustingimustel vanaduspensioni ja väljateenitud aastate pensioni.

Kuna isiku käes olev tööraamat võib hävida või minna kaduma, annab töölepinguseadus võimaluse esitada tööraamat andmete registreerimiseks elukohajärgsesse sotsiaalkindlustusameti osakonda. Tööraamatu võib sotsiaalkindlustusametile esitada isik ise või tööandja, kui töötaja või teenistuja ei ole ühe aasta möödumisel töösuhte lõppemisest seda välja võtnud.

Andmed kantakse registrisse siis, kui isik taotleb pensioni ehk vahetult enne pensioni määramist. Pärast pensioni määramist antakse tööraamat isikule tagasi.

Töölepingu seaduse alusel koostatud määruse eelnõus on arvestatud ka kaubandus-tööstuskoja ja tööandjate keskliidu ettepanekuid.