Bergenis asuv kalakasvataja püüab leida samal alal tegutsevaid ettevõtteid, mille saaks endaga liita. Ettevõte müüs oma 1,15 miljardi Norra kroonise osaluse Grieg Seafoodis, kuna nad ei saanud seda ettevõtet üle võtta, ütles Marine Harvesti juhatuse esimees Alf-Helge Aarskog.

„Püüdsima pea kaks aastat ettevõtet üle võtta,“ ütles ta. „Meie eesmärk oli ilma kahtluseta ettevõte ära osta, kuid seda me teha ei saanud, sest suurim omanik ei tahtnud müüa.“

Kuigi kalakasvatused on saanud tulu rekordkõrgetest lõhehindadest, on vajalik mastaabiefekti saavutamiseks ettevõtteid liita, sest maailmas kasvab tervisliku proteiininõudlus. USA ja Euroopa turg on tugevad. Läinud nädalal kerkis Fish Pool andmetel lõhe hind 7,51 eurole kilogrammist.

Kalahinna ralli on avaldanud mõju ka kalakasvatuste aktsiatele, mis on aastaga kerkinud 77%. See pani Norra miljardäri John Fredrikeni märtsis müüma osa oma osalusest 510 miljoni dollari eest. Mõnigi hindas Marine Harvesti suurima omaniku aktsiamüüki märgina, et aktsiahinnad võivad olla tipus. Mai algul järgisid tema eeskuju nõukogu esimees Ole-Eirik Leroey, kes müüs 1,1 miljonit aktsiat ja juhatuse esimees müüs 100 000 aktsiat.

„Marine Harvest on jätkuvalt minu suurim investeering,“ ütles Aarskog. „Mul on ettevõttesse suur usk.“

Ettevõttel on hetkel probleemiks pigem nõudlusele järele jõudmisega.