Keskkonnaministeeriumiga sõlmitud lepingule lisaks kirjutasid seitse ettevõtet Eesti Keemiatööstuse Liiduga alla Hoolime ja Vastutame (Responsible Care) vabatahtliku initsiatiiviga liitumise kohustusele. Nendeks ettevõteteks olid AS Vivacolor, AS Silmet, AS Viru Keemia Grupp, AS Velsicol Eesti, AS Kemivesi, AS Orto, Algol Eesti OÜ.

Keemiatööstus tahab avalikkusele tõendada, et ta ei ole enam suursaastaja, vaid on võimeline kontrolli all hoidma ja juhtima oma riske ning keskkonnahoidlikult kõrvaldama ka teiste tööstusharude jäätmeid ja saastet.

Keskkonnaministeerium kohustub omalt poolt varustama Eesti Keemiatööstuse Liitu selle tegevust puudutava infoga ning kaasama liitu keskkonnaalaste õigusaktide väljatöötamise protsessi.

Keskkonnaministeerium saab keemiatööstuse liidu kaudu teavet ka selle kohta, mida seadused otse ei nõua. Keskkonnaministeeriumi kantsler Sulev Vare ütles keemiatööstuse liiduga vaba tahte lepingu sõlmimisel, et ettevõtete liiduga sellise lepingu sõlmimine on esmakordne. “Üksikute ettevõtetega on sarnaste lepingute sõlmimine tülikam, sest iga ettevõte tahaks seada tingimusi veidi teisiti,” märkis Vare. Tema kinnitusel on positiivne ka see, et ettevõtted võtavad oma liidu kaudu kohustuse igal aastal raporteerida keskkonna jaoks tehtud parendustest.

Hoolime ja Vastutame Eesti komitee esimees, ASi Kemivesi tegevjuht Tarmo Siir ütles lepingut kommenteerides, et leping on ettevõtetele hea vahend jälgimaks oma tegevust ja muutmaks tegevust keskkonda parandades efektiivsemaks. “Saame ka kogemusi üksteiselt ja kolleegidelt välismaal,” lisas Siir.

Hoolime ja Vastutame programm sai alguse 1985. aastal Kanadast, kust see laienes 1988. aastal USAsse ja järgmistel aastatel Lääne-Euroopasse. Eestis algas programmiga liitumise ettevalmistamine tänavu aprillis. Programm sisaldab konkreetseid tegevusi nii keskkonna kui ka tööohutuse ja töötervishoiu parandamiseks.