Mitu trammi on plaanis soetada?

Soetame 15-16 trammi (täpne arv selgub hanke läbiviimisi järel), mis katavad täielikult terve nr 4 liini vajaduse. Kogu tehingu summa, mis on võimalik täna trammide soetamiseks suunata, on 45 miljonit eurot.

Miks just liin nr 4?

Liin nr 4 valiti välja põhjusel, et tegu on keskse liiniga pikkusega 16,3 km, mille trajektoor läbib mitut väga käidavat kohta - südalinna, turgu, bussijaama.

Millal toimub hange, millal jõuavad trammid Eestisse ning millal nendega sõita saab?

Trammi hange kuulutatakse välja 2012 lõpus, enne seda renoveeritakse samuti riigi toel trammide vastuvõtuks vajalik infrastruktuur ning trammid jõuavad Eestisse 2014 jooksul.Juttu on trammide keskkonnasõbralikkusest, oskate mõnda konkreetset näidet tuua, kui palju uued trammid keskkonda vähem saastavad?

Kui praegu on Tallinna trammide keskmine vanus 25 aastat - tegu on keskmise vanusega, mitte kõige vanema trammiga -, siis on arusaadav, et suur hulk inimesi, kes võiksid kiirelt ja mugavalt liigelda trammiga, eelistavad täna sõita autoga. Tulemuseks on ummikud, mis ei tähenda mitte ainult närvide- ja ajakulu, vaid paraku ka linnakeskkonna suuremat saastamist.

Uute trammide soetamise eesmärk on inimesi rohkem ühistranspordiga sõitma tuua ja seeläbi vähendada vajadust auto kasutamiseks. Uued trammid kasutavad ainult taastuvenergiat. Selle kinnituseks soetatakse läbisõidule vastav kogus taastuvenergia sertifikaate

Mis saab edasi? Milline on järgmine etapp? Kas on plaanis kõik Tallinna trammid välja vahetada? Ja kas Tallinna linn peab selleks edaspidi ise raha leidma?

Trammiliinide korrashoid ja trammipargi uuendamine on Tallinna linna ülesanne. Praeguse tehingu näol on tegemist riigipoolse toetusega Tallinna inimestele ja kõigile külalistele, kes siinset ühistransporti kasutavad. 

Artiklit trammidest loe siit.

FOTO: Riigikantselei