Eesti Raudteele. Tilgaks ämbrisse, mis kahjumi üle ääre ajab, oli raudtee pressiteade, et nendega “ei mängita”.

Nimelt on Vene transiidi boikotilt võitnud operaatorid Spacecom ja Westgate Transport, kes on otseselt seotud Vene äriringkondadega. Eesti Raudtee kui operaator seevastu vaagub hinge, tema teenuseid ei vajata. Väiksematele vedajatele on antud soovitus hoida Eestist kaugemale, suuremad veavad n-ö omade abiga.

Taust on iseenesest väga lihtne: transiiditurg jaotatakse ümber. Me peame lugema Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnade ja ridade vahelt. Tema sõnum, et G8 on naljanumber, on iseenesest naljanumber, kuid tegelikus elus tuleb mõtiskleda tema teise jõulise sõnumi üle, mis puudutab energiaturgu ja selle tulevikku.

Võiks vabalt laiutada

Veelgi enam, Putin soovib, et Venemaa suured tegijad ei kohtaks läänes omal alal vastuseisu. Et näiteks Gazprom ja Rosneft saaksid vabalt läänes areneda ja laiutada. Neil firmadel on raha, on tulevik ja ka riigi toetus. See on justkui vähkkasvaja, mis on kord siirdeid ajanud. Pärast seda on sellest peaaegu võimatu vabaneda. Läbi Läänemere kavandatav gaasitoru on just üks neist siiretest.

Ka Eesti transiidis saavad tulevikus suureks tegijaks ainult Gazpromiga seotud firmad, kõik teised murtakse nende alla. Isegi inglaste British Petroleum, keda kord kiusatakse taga, kord lastakse jälle hingata. Sestap pole ka imestada, et Tony Blair on inglasi Venemaale investeerimise eest otsesõnu hoiatanud. Seda ei ole teinud ükski teine n-ö sõbrariik.

Ehkki meie Eestis vaatame, et meid püütakse kiusata, on tegelik rõhk mujal. Turgu mängitakse ümber. Me oleme lihtsalt andnud Kremlile selleks väga hea ettekäände. Turul tugevneb “õigete” ehk Gazpromi ja Rosnefti positsioon. Kriis on tõepoolest tugevate võimalus...