Mait Koldits töötas pangas, Alon Barak töötas teraviljakaubandusega tegelevas eksport-importfirmas. Koldits oli seotud 66 miljoni krooni kadumisega, Alon Baraki firmat B.C.L. Tradingut süüdistatakse 4 miljardi krooni varastamises Tshehhi ühest suurimast pangast Komercni Bankast.

4 miljardit ei ole rekord Tshehhi skandaalidest pikitud pangandusajaloos. Rekord kuulub kindlasti sealsele investeerimispangale IPP, kust kadus üle 15 miljardi krooni palmisaarele - Caymanile. Asi tuli välja, kui automaatidega relvastatud eriüksus võttis ühel reedel IPP üle ning esmaspäevaks liideti see ühe teise suure riikliku Tshehhi pangaga.

Mis on ühist Eestil ja Tshehhil? Tshehhi oli esimene majandusime Kesk- ja Ida-Euroopas, mis põhja vajus. Viimased kolm aastat on majanduskav olnud miinusmärgiga. Eestis lõi kriis välja paar aastat hiljem.

Tshehhid on ühte Kesk-Euroopa orgu väljarännanud keltide ja slaavlaste suland. Nad võtavad kõrtsis Valhalla terviseks veini ja kinnitavad oma kuulumist lääne rahvaste hulka. Ainult Tshehhi rahvaarv on mõned korrad suurem kui Eesti oma.

Perestroika maailmapangas

Nii Tallinna kui ka Tshehhi pealinna Praha tänavatel on nii paksude kui ka tühjade rahakottidega turiste ja mustlasi, kes üritavad neid lüpsta. Septembri lõpus on Prahas 50 000 külalist rohkem. Turvameetmed saavad olema tõsised, sest Maailmapanga ja IMFi 55. aastakonverentsile tuleb kümneid tuhandeid ametnikke ja protestijaid.

Maailmapank ja IMF on võtnud eesmärgiks võidelda maailmas vohava vaesusega. Nad on koos aidanud putitada jalule Korea, Mehhiko, Argetina majandust ning astusid rõõmsalt ämbrisse Vene majanduse arendamisega.

Suurte infrastruktuuri arendamise projektide tõttu on Maailmapangast saanud vihatumaid organisatsioone maailmas. Hüdroelektrijaama tammi ehitamine Brasiilia vihmametsa võib Washingtonist vaadates näha välja kena, kuid see ajab marru nii kohalikud inimesed, kes on sunnitud maha jätma oma kodupaigad, kui ka keskkonnakaitseorganisatsioonid.

Valearvestuste ja korruptsiooni tõttu on lõppkokkuvõttes küsitav ka kogu tammi ehitamise projekti majanduslik efekt. Kindel on see, et tammi peab kinni maksma kohalik maksumaksja, kuid kas see projekt toob parema elu, on ebaselge.

Seda, et võlakoorma all ägisevaid arengumaid ei saa vägisi õnnelikuks teha, on mõistnud ka Maailmapanga uus meeskond James Wolfensohni juhtimisel. See on mees, kelle sünnipäeval käib Bill Clinton ja kes mängib golfi USA Föderaalreservi juhataja Alan Greenspaniga.

Oma tegutsemises minnakse üha lähemale abivajajatele, kasutatakse projektide sõltumatut hindamise süsteemi. Maailmapank on viimastel aastatel pidevalt vähendanud infrastruktuuri finantseerimist, ligikaudu 5 protsendile eelarve mahust, ja kasvatanud eraldised haridusele ja tervishoiule ligikaudu veerandile eelarve mahust, ütleb rootslasest Maailmapanga asepresident Mats Karsslon. Ta on töötanud pangas üle aasta, õppinud Prahas kontrabassi ja Stockholmis majandust ning on abielus tshehhitariga.

Kuid kas sellistel loosungitel, "Peatage pangad", "Ärge kohtuge", on ikkagi mõtet, küsib Karlsson.

Ameeriklaste idealism

Maailmapanga ehk ameeriklaste idealism on sarnane Moskva idealismiga, mille kohaselt Siberi jõgede juhtimisega Kesk-Aasia kõrbetesse saab ehitada paremat tulevikku. Pigem suurendavad suured projektid veelgi keskkonnaprobleeme. Ja lõpuks, kes vajab täiendavat toodangut?

Kuveidi firma ostis Bosnia-Hertsegoviinas Balkanil metallurgiatehase, kuid juba kahe aasta toodang seisab laos. Keegi ei vaja seda.

1997. aasta Aasia majanduskriis oli valus löök Maailmapanga idealismile. "Aasia pangandus ei olnud läbipaistev. See oli veel segasem kui Ida-Euroopa oma," ütles üks maailmapankur, kes käinud treenimas Aasia ajakirjanike.

Kui liita idealismile tohutu konkurents turgude pärast ja juhuslikud tegurid, nagu valearvestused, korruptsioon, ja korrutada seda Baraki koefitsiendiga, siis peaks olema selge, miks projektid tihti ebaõnnestuvad.

Ja lõpuks tuleb vead kinni maksta tavalistel maksumaksjatel, kelle kõri ümber võlanöör järjest koomale tõmbub.


Alon Barak

Oli Viini ärimees, kes seotud endiste luuretega ja Vene maffiaga. Kui N Liit oli täis elujõudu, siis kasutati keerulisi eksport-importskeeme keelatud kõrgtehnoloogia toomiseks Ida-blokki. Kui Ida-blokk lagunes, muutusid ka skeemid. Raha hakati hoopis välja lüpsma, kui selleks avanes võimalus.

Paavi Kangur