Pirita purjespordikeskuses asuv USA Delaware’is registreeritud firma esindus, põhikirja järgi turundustegevuse ning turundusalaste konsultatsioonidega tegelev Pleth LLC Eesti filiaal tutvustab Eesti inimestele võimalust investeerida 500 dollarit ning hakata seitsme aasta pärast saama kuus kuni surmani 50 dollarit.

Investeerimisteenust pakutakse nagu puhkuseosakut laupäevastel seminaridel, kuhu potentsiaalsed kliendid pääsevad vaid passikoopia esitamisel ning kus ettevõtte seadusjärgne esindaja Frank Werner Heinziger maalib pakutavast investeerimistootest pudrumägesid ja piimajõgesid tõotava kujutluspildi.

“See on nagu hüpnoos,” iseloomustas juba firma kontoris toimuvat esialgset selgitustööd üks tundmatuks jääda soovinud klient.

Saamaks lubatud 50 dollarit kuus, peaks investeeringu aastatootlus olema pidevalt 26,2%, mis aga investeerimisspetsialistide hinnangul on utoopiline, sest pikaajaliselt pakuvad suurimat tootlust aktsiad, kuid nendegi saja aasta keskmine aastatootlus on veidi üle 12%.

“See, mida nad lubavad, on sisuliselt kaks korda rohkem ja aktsia tootluste koha pealt ei saa üldse mingeid lubadusi anda,” lausus investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. “Normaalne äritegevus ei toeta kuidagi 26protsendilist pikaajalist riskivaba aastatootlust,” lisas ta.

“Te peaksite investeerimistegevuse ja selle võimalustega põhjalikumalt tutvuma,” lausus Pleth LLC Eesti filiaali juht ning selle kõrvalt kaalujälgijate rühma juhtiv Eve Stenmann vastuseks ajakirjaniku küsimusele, kuidas nende pakutav aktsiate keskmist tootlust arvestades võimalik on.

Juba suvest seminare korraldav Pleth on Äriregistris registreeritud alles 29. augustil. Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Kristjan Erik Suurväli kinnitas, et investeerimistoodete pakkumiseks peab ettevõttel olema litsents.