Loodus esitas teisipäeval valitsuse istungil ülevaate 16. kuni 19. juulini Eestimaad laastanud tormide kahjustuste kokkuarvestamise käigust.

Siseministri ettekande kohaselt saab tormikahjud jagada nelja kategooriasse: kahjud riigile, kohalikele omavalitsustele, eraisikutele ja kohalikele erafirmadele, teatas ETAle valitsuse pressibüroo.

Siseministeerium sai reedeks maavalitsustelt aruanded tormikahjustuste kohta, aruannet ei tulnud vaid Ida-Viru maavalitsuselt.

Esialgsete kalkulatsioonide põhjal moodustasid üksikisikutele ja kohalikele omavalitsustele põhjustatud kahjud 21.907.471 krooni, ütles ETAle siseministeeriumi sisejulgeoleku analüüsiosakonnaosakonna juhataja Lauri Tabur. Tema sõnul oli esitatud aruannete sisuline kvaliteet ja ülevaatlikkus äärmiselt varieeruv, mistõttu hetkel kokku saadud summa on esialgne.

Ida-Viru kahjudest, mis on ligi 2,5 miljonit krooni, on ministeeriumil ülevaade vahetult peale tormi esitatud esialgse kalkulatsiooni põhjal, märkis Tabur.

Taburi sõnul on kahjude kalkulatsiooni arvatud ainult kohalikele omavalitsustele, elanikele ning põllumajandusministeeriumi allüksustele vahetult põhjustatud kahju.

Reede õhtuks esitatud materjalides oli kõige suurema kahju oma ülevaates välja toonud Lääne-Viru maavalitsus 10,8 miljoni krooniga ning Jõgeva maavalitsus nelja miljoniga.

Metsa- ja põllukultuuridele tekitatud täpne kahju on Taburi sõnul veel selgitamisel, mistõttu ka esialgne ligi 22 miljonit võib oluliselt suuremaks muutuda.

Proportsionaalselt moodustab aga metsa- ja põllukultuuridele tekitatud kahju umbkaudu 75 protsenti kogukahjust.

Teisipäevasel valitsuse pressikonverentsil teatas keskkonnaminister Heiki Kranich, et nii riigi- kui ka erametsad on kandnud laastava tormi läbi tõsist kahju, vahendab Äripäev Online.e Riigimetsa kahju rahaliseks väärtuseks hinnatakse umbes 60 miljonit krooni; praeguse seisuga tuleb teha ligikaudu 4000 ha ulatuses lageraiet ning 7000 ha ulatuses sanitaarraiet.

Metsadest tuleb välja vedada tormikahjustuste tõttu ca 800 tuhat tihumeetrit puitu.

Rahandusminister Siim Kallase kinnitusel ei kavatse riik hüvitada tormis kannatanud erametsaomanike kahjusid, küll aga toetada neid uue metsa ettevalmistamisel ning taimede hankimisel.