Võtame näiteks tüüpilise miljonäri, kes kannab kallist Rolexit ja omab kalleid autosid. Talle meeldib moodne kunst. Kuigi Hiina ärimehel on hulgi ettevõtteid ja kallis villa Madridi eelinnas, ei ole tal pangas pea mingit rahasummmat. Ja just viimane detail pälvis Hispaania võimude tähelepanu.

Gao Ping on elanud enamuse ajast alates täiskasvanuks saamisest Hispaanias. Tema monopol varustab 4000 Hiina turgu Hispaanias. Maksuamet kahtlustas, et ta ei maksa makse imporditud rõivastelt ja mööblilt ning teisteslt Hiinast sisseveetud kaupadelt.

2012. aastal külastas politsei tema ladu. See oli täis raha. 100-, 200- ja 500-eurosed rahatähed olid pakkides. Kokku sõidutati minema kärutäied sularaha – ligi 12 miljonit eurot, mis on Hispaania politsei suurim sularaha konfiskeerimine.

Gao veetud gängi süüdistati rahapesus, mis ulatus 300 miljoni euroni aastas, võltskaupade müügis ja võltsturvamärkidega mänguasjade müügis. Süüdistaja teatas, et Gao illegaalne äri oli nii laiahaardeline, et rikkus Hispaanias konkurentsi. Gao veedab aega kinnimajas, kuid kohtuprotsessini ei ole veel jõutud.

Miks kurikaelad, kuid ka teised inimesed armastavad suure nominaaliga rahatähti? Miljon eurot on väga mugav transportida 500-eurostes. Need mahuvad vaevata väikesesse sülearvuti kotti. Sama summa 50-eurostes rahatähtedes nõuaks väikest seljakotti.

Suurbritannias lõpetati 500-euroste levitamine 2010. aastal, kuna nõudlus tuli praktiliselt täielikult kurjategijate poolt. Itaalia keskpank hoiatas 2009. aastal, et neid rahatähti kasutavad maffia rahapesijad ja terroristid. Näiteks Kanada loobus 2000. aastal 1000 dollarilistest rahatähtedest, kuna nende kasutuse jäljed viisid organiseeritud kuritegevuseni.

500-eurosed sündisid 2002. aastal. Need asendasid Saksamaa 1000-margaseid, Belgia 10 000- frangiseid ja Itaalia 500 000-liiriseid pangatähti. Mitmed euroala riigid eelistasid suuri rahatähti.

Sularaha on jätkuvalt soosituim maksevahend Saksamaal ja Austrias, kus enam kui pool tehingutest toimub paberrahas ja müntides. Saksamaa konstitutsioonikohtu endine esimees Hans-Jürgen Papier ütles ajalehele FAZ, et sularaha kasutamise piirangud tähendavad inimeste vabaduse piiramist. Saksamaa tabloid Bild algatas kampaania paberraha kaitseks pealkirjaga – käed eemale minu sularahast!

500-euroste kriminaalne kasutus on leidnud palju tõendeid, kuid võimud ei kiirusta järeldustega tegemisega. Esinevad ka anomaaliad – ühel või teisel moel on kääbusriik Luksemburg emiteerinud 2013. aastal kahekordse majanduse kogutoodangu jagu 500-euroseid rahatähti. Tähelepanuväärne on see, et Luksemburg on üks vähem sularahalembelisi maid Euroopas. Europol nõudis Luksemburgi keskpangalt selgitusi. Keskpank vastas umbmääraselt – et selliseid rahatähti telliti ja ei tundnud vähimatki vastutust.

Kui veel on kahtlusi 500-euroste väärkasutuses, siis USA juhitud operatsioonis Hezbollah agentide vastu Euroopas avastati massiline rahapesu terrorismi rahastmiseks. USA DEA ning mitme Euroopa riigi ametite koostöös avastati veebruari alguses rahamuulade võrk, kes vastutasid miljonite eurode transpordi eest, mis saadi kokaiini müügist. Raha saadeti Lähis-Itta, kus osa kulus Bashar al-Assadi režiimile relvade ostuks. Vahelüli, kuidas sai kokaiin Kalašnikovideks, olid 500- eurosed rahatähed.