„Sekkuge! Sekkuge!" karjus keskpanga ametnik tol päeval.

Kuberner Nabiullina vaatas toimuvat oma nuhvlist ja ta otsustas, et seekord peab käituma teisiti. Venemaa ei võitle enam turuga. Spekulantidele oli vaja külma dušši, ütles ta.

See julge otsus on 51-aastasele Nabiullinale ja tema patroonile Vladimir Putinile täna kasu tooma hakanud. Rubla on kõigele vaatamata stabiliseerunud. Pärast "musta teisipäeva" on see kerkinud 19 protsenti.

Venemaal ei ole sellele vaatamata kerge. Nafta hinna langus on viinud riigi majanduslangusesse ja riigi pankadel on valus. Aga vähemalt on majandus täielikust kaosest päästetud. Rahandusminister Anton Siluanov kinnitas eelmisel nädalal, et hullem on läbi.

Elvira Nabiullina sai küll esimese võidu, kuid nüüd on keskpangal tarvis haavatud majandus ära lappida.

Keskpank peaks küll olema sõltumatu asutus, kuid analüütilkud on ühel meelel, et seda juhib tegelikult Putin. Nabiullina on aga saavutanud väga olulise positsiooni - helistamisõigus presidendile endale.

Kange naine ei karda asjadest rääkida. Kui Putinile anti nõu, et kehtestada tuleks kapitalikontroll, siis oli Nabiullina sellele kategooriliselt vastu. Ta soovis rubla vabaks laskmist. Putin võttis teda kuulda ja palus naisel detailid ise korda ajada.

„See oli ajalooline moment, sest ta suutis Putinit veenda nii olulises küsimuses tegema sellist otsust," ütles UBS AG Venemaa tegevjuht Rair Simonjan.

Nabiullina idee oli suurim majanduslik risk, mille Putin oma 15-aastase karjääri jooksul tegema on pidanud. Esmalt tõstis panga president intressimäärad äkitselt ootamatult kõrgele tasemele (10,5lt 17-le). Siis lõpetas riik sekkumise rahataturul.

Putin helistab Nabiullinale tihti ja küsib erinevates küsimustes nõu. Naine oli kunagi majandusminister ja Putini nõunik. Kui Putin talle helistab, peavad kõik ülejäänud inimesed ruumist lahkuma.

Nabiullina üllatas paljusid taas, kui ta jaanuaris intressimäärasid esmalt 15 ja seejärel 14 peale lasi.

On ka neid, kes naise tegemistest lugu ei pea ning on arvamusel, et riigi majandus on endiselt väga nirus seisus, kuid Putini poolehoid on selles riigis kõik mis loeb.