TIIT MADE

REPLIIK

See jutt ei käi kõigi Eesti kommertspankade kohta, vaid tugineb isiklikel suhtlemiskogemustel Eesti ühispanga, Hoiupanga ja Tallinna Pangaga.

Kümnetel tuhandetel maksumaksjatel on soov hoida oma raha pangas. See on igati normaalne.

Teine asi, kas kaasajal on enam mõttekas sääste mitme panga vahel jaotada, nagu pangakriisi aastatel ettevaatlikumatel inimestel kombeks oli. Midagi jääb ikka alles, kui... Tänases Eestis on pangasüsteem välja kujunenud ja suuri hoiustajate pankrotihõngulisi alttõmbamisi ei peaks enam sageli ette tulema.

Minulgi on nimetatud kolme pangaga leping, et annan neile oma raha hoida ning kaudselt kasutada ja nemad maksavad mulle selle eest intressi.

Hoiupank maksab raha omanikule okupatsiooniaegse hõnguga närust 2-protsendilist intressi, kuid leplikud hoiustajad on sellega seni nõus olnud.

Teised mulle tuttavad kommertspangad on Euroopale suhteliselt lähemal. Nende poolt hoiustajale makstav tasu on palju kõrgem. Kuid see pole antud loos peamine.

Püsihoiustajale on jaanuari esimesed päevad need pidulikud hetked, kus ta peab oma arvelt leidma pangaga sõlmitud äritehingu kompensatsiooniks väiksema või suurema summa kroone. See on hoiustaja raha, mida ta oma äranägemise järgi on ainuõige persoon otsekohe kasutama ja käsutama.

ühispank ja Hoiupank on oma kohustused rahaomaniku suhtes korrektselt ja täpselt täitnud. Järgnev jutt on Tallinna Pangast.

Tallinna Pangast väideti aasta esimesel tööpäeval endastmõistetava kindlusega, et nemad arvestavad intressid jaanuarikuu jooksul. 6. jaanuaril täpsustati, et ülekanded saavad tehtud 11. jaanuari südaööks ning kinnitati, et tagasiulatuva kuupäevaga arveldusi küll ei tehta, mis on arusaadav. Sellise tegutsemise iseloomustamiseks on üks spetsiifiline sõna, mida siinkohal ei hakka nimetama.

Ilmselt teatab mõni teoreetik, et iga üksiku hoiustaja seisukohast pole tegemist teab kui suurte summadega. Asi ei pruugiks tasuda õiendamisvaeva, kuid probleem on eetiline ja veelgi rohkem põhimõtteline. Tuleb hoolitseda, et Eesti panganduse mentaliteet tervikuna ei saaks ka väikestest sulitempudest (minu subjektiivne arvamus) kahjustatud.

Tallinna Pank on jõuga võtnud oma kümnetelt tuhandetelt hoiustajatelt kokku ilmselt kümneid miljoneid kroone ja tahtis neid algul kuu aja, siis kümne päeva jooksul ilma kompensatsioonita kasutada. Võiks ju väita, et see suurepärane uus pangahoone Tallinna südames on ehitatud eelmisel aastal hoiustajalt ära võetud miljonitega. Kuid ma ei väida nii!