Lugesime üllatusega 13.11 Päevalehest, et EVTV juhatuse esimees Viktor Siilats süüdistab Kanal 2 rusikatega vehkimises pärast "telesõja" lõppu. Ometi ei ole me üheski meediakanalis, ka mitte Kanal 2 programmis, avaldanud seisukohti 30.10.95. a kultuuri- ja haridusministeeriumi ning EVTV ja RTV vahel sõlmitud kokkuleppe kohta. Siilats peab meid vastutavaks seisukohtade eest, mida on avaldanud teised isikud iseenda nimel!

Kuigi "telesõda" otseselt ei puudutanud Kanal 2, sest vaidlus toimus kultuuri- ja haridusministeeriumi ja RTV/EVTV vahel, rõõmustas selle lõppemine ometi meidki. Vaieldamatult oleks olnud hea, kui vaidlusele oleks õigusliku hinnangu andnud kohus, sest siis oleks jäänud ära oletused ja alusetud arvamuste avaldamised antud küsimustes.

Pealegi tekitab selline olukord, kus järgmine (pealegi veel ametist lahkuv) minister muudab eelmise ministri riigi nimel tehtud otsuseid, ebakindlust ning seab kahtluse alla riikliku poliitika järjepidevuse. Kui Siilats toob positiivse näitena esile asjaolu, et justiitsminister ei ole "endale antud vaidluses kordagi kohtu funktsioone võtnud", siis tekib küsimus, kuidas ta olekski saanud seda teha, kui ta oli vaidluses RTV-d esindav advokaat.

Viktor Siilatsile jääb kõikjal ette Kanal 2. Võib-olla on probleemiks Kanal 2 reitingud, sest vaatamata väiksemale levialale - meid ei näe Lääne-Eesti ja saared -, on meil ikkagi suurem auditoorium. Nii et meie ei karda kellegagi eestlaste kombel rinda pista. üsna kummaline oli lugeda arvamust populaarsetest saatjatest, sest meie arvates saavad populaarsed olla ikka vaid saated. Mis puutub aga saatjatesse, siis nende populaarsus on pärit Ostankino ja Rossia aegadest ning teatavasti pakuvad need jaamad tõsist konkurentsi ka täna.

Viktor Siilats võiks parem rõõmustada telesõja lõpu ning selle üle, et EVTV on saanud endale uued saatjad Kesk-Eestis (Koeru) ja Lõuna-Eestis (Valgejärve). Tundub, et oma muu äritegevuse tõttu ei ole tal mahti olnud märgata, et eesti telekanalid teevad juba pikka aega koostööd ühiste probleemide lahendamisel, nagu seda on reklaamituru, telekommunikatsioonide ning autoriõigusega seotud küsimused.

KANAL 2 TOIMETUS