Asjaolu, et vabariigi president ei kasutanud oma tasakaalustavat rolli ega andnud Mart Opmanni kandidatuurile omapoolset hinnangut õigeaegselt ajal, mil Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg presidendile enne nõukogu otsust kandidaate esitles, tekitab küsimusi presidendi motiivide osas, märgib Keskerakonna fraktsioon.

Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et presidendi räige sekkumine riigipanga juhtimisse toob kaasa panga presidendi ametikoha oluliselt suurema politiseerituse ning põhjustab riigi rahapoliitikas tõsisemaid pingeid kui mistahes kandidaadi erakondlik kuuluvus.

Mõningate poliitiliste ja majandusringkondade poolt esile kutsutud segadus Eesti Pangas vähendab usaldust Eesti rahandussüsteemi vastu nii kodu- kui välismaal ning kahjustab Eesti riigi mainet tervikuna, märgib keskerakond.

Keskerakond tõdeb, et siiani pole selgunud Vello Venseli presidendikohast loobumise asjaolud.

Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et olulise informatsiooni varjamine on Eesti ühiskonna stabiilsusele ohtlik, seetõttu taotleb Keskerakonna fraktsioon endiselt Riigikogu ajutise komisjoni moodustamist, mis aitaks välja selgitada Venseli loobumise tagamaad.

Kriisi süvendab veelgi Eesti Panga presidendi kohusetäitja ja võimaliku presidendikandidaadi Peter Lohmuse otsus Eesti Pangast lahkuda.

Eesti Keskerakonna fraktsioon peab ebasoovitavaks sellise olukorra kujunemist, kus ükski võimalik Eesti Panga presidendi kandidaat ei nõustu kandideerima või ei saavuta ametisse nimetamiseks vajalike instantside toetust ning praegune peataolek panga juhtimises kasvab üle täiemõõduliseks kriisiks.

Sellise olukorra vältimiseks kutsub Eesti Keskerakonna fraktsioon Vabariigi Valitsust ja presidenti üles mitte takistama poliitilistel ajenditel Eesti Panga presidendi ametissenimetamist ning austama Eesti Panga nõukogu pädevust oma ülesannete täitmisel.