“Tegemist ei ole alternatiiviga nakatunud loomade hävitamisele,” teatas ETAle Keskerakonna liige Urmas Laht. “Küll aga on algamas rändlindude ränne, mis on nakkuse leviku seisukohast äärmiselt ohtlik ning ei allu veterinaar- ega piirikontrollile.”

Arvestades Eesti põllumajandustootjaile tekkida võivat kahju leiab Keskerakonna maameeste kogu, et riigiasutuste õigeaegne ja kohane tegutsemine on väga vajalik. “Igasugune vaktsineerimine on kümneid kordi odavam kui ainuüksi esimene nakkuslaine, mis esialgsete arvutuste kohaselt võib riigile maksma minna ligikaudu 150 miljonit krooni, rääkimata jätkuvast tööpuuduse suurenemisest,” tõdeb Laht.

Keskerakonna maameeste kogu hinnangul tooks taudiepideemia levik kaasa niigi madalseisus oleva omamaise põllumajandustootmise täieliku laostumise ning toiduainete olulise hinnatõusu.

Keskerakonna maamehed on hämmingus, et üle-euroopalise tauditõrje planeerimise tippajal viibib Eesti põllumajandusminister Ivari Padar tööst eemal. Lahe sõnul on tänaseni põllumajandusministeeriumi poolt välja töötamata mitmed hädavajalikud rakendusaktid loomatauditõrje seaduse rakendamiseks. Loomade ennetavat vaktsineerimist pole aga võimalik korraldada enne nende aktide jõustamist.

Keskerakonna maameeste kogule teeb ka muret asjaolu, et siiani pole selleks pädevad ametnikud suutnud korraldada Eesti idapiiril desomattide ülesseadmist, kuigi ka Vene Föderatsioon on juba keelustanud nii piima-, liha- kui kalatoodete sisseveo teistest riikidest, sh Eestist.