Mullu detsembris käskis riigihangete vaidlustuskomisjon ministeeriumil viia hankedokumendid riigihangete seadusega kooskõlla, sest seal oli konkurentsi kahjustavaid nõudeid, mis võisid luua eeliseid ühele pakkujale, vahendab Äripäev.

Kuigi ministeerium muutis dokumente, leiavad konkurendid ikka, et hankele saigi kvalifitseeruda vaid Saksamaa ettevõtte NAUE GmbH toodang. Seda müüb Rootsi-Eesti ühisfirma VIACON Eesti.

Hankel osalenud Hydroseal OÜ ning Langeproon Inseneriehitus OÜ pakkusid Hollandi ettevõtte Colbond toodangut. Mõlema pakkumused olid kõvasti odavamad kui VIACON Eestil, kuid ei kvalifitseerunud. Kui Langeproonile sai saatuslikuks üks puuduolev dokument ning maksuvõlg, siis Hydroseali pakkumus ei vastanud neljale hankedokumentides nõutud tingimusele.

Kerkib küsimus, mis on hankijale olulisem - kas toote funktsioon või see, kuidas toode on valmistatud. "Tarnijad on korduvalt rõhutanud, et Euroopa Liidu hangetes ei saa sees olla tootmistehnoloogilisi kirjeldusi, vaid ette tuleb anda vajalikud tehnilised karakteristikud. Käesolevas hankes aga on olulises osas rõhutatud just seda, mismoodi tooted peavad olema valmistatud, ning see sobib hästi VIACON Eesti partneritele," lausus Hydroseali juhatuse liige Enn Kulp.