Mai alguses avalikuks tulnud Eesti Gaasi taotlus alates sügisest eratarbijatele gaasi hinda tõsta rabas eelkõige gaasiga kütvaid kodusid. Selgub aga, et oluliselt kergemalt ei või hingata ka keskküttega majade elanikud, kelle soojaarved võivad soojatootjate tarbitava gaasi hinna tõusu tõttu paisuda kuni neljandiku ulatuses.

Eesti jõujaamade ja kaugkütte ühingu (EJKÜ) juhatuse esimees Tiit Rahkema tunnistab, et Eesti Gaasi plaan tõsta eratarbijatele müüdava gaasi hinda kuni 41 protsenti kergitab kindlasti ka keskkütte maksumust. Rahkema hinnangul moodustab kütuse ehk gaasi hind keskkütte hinnast keskmiselt 60 protsenti. “Iru jaam ja Tallinna Küte on ise juba suured gaasitarbijad,” nimetab ta kaudse mõju allikaid.

“Gaasi hinna tõus mõjutab meid kõige otsesemalt,” kinnitab Iru elektrijaama juht Toomas Niinemäe. Tema sõnul moodustab gaasi hind jaama kuludest 75–80%, Eesti Gaasile ollakse sellega aga suurim gaasitarbija. “Lõpptarbijale võib see tähendada hinnatõusu kuni neljandiku ulatuses,” hindab Niinemäe. Iru jaamast tulev soe jõuab keskkütte kaudu aga poole linnani ehk umbes 200 000 Tallinna elanikuni.

Aasta lõpeb kahjumiga

Tallinna Kütte juhatuse liikme Kristjan Rahu sõnul on nendele gaasi hind juba tõusnud, mis on kajastunud järk-järgult ka küttehinna tõstmises. “Oktoobris tõuseb see ka Iru jaoks. Kuna meie ostame üle poole oma soojusest nendelt, siis kajastub see ka meie hindades,” selgitab Rahu. “Aastaid on Tallinn olnud suhteliselt soodsam piirkondadest, kus gaasi ei ole. Sel aastal lõpetame aga kindlasti kahjumiga.”

Rahu sõnul oleks Eestile praegu alternatiivsed variandid turvas ja hakkepuit. “Põlevkivi hind tõuseb praegu kahjuks naftaga ühes taktis.”

Pärnut soojaga varustava AS-i Fortum Termest lääne piirkonna juht Hillar Nuut teab rääkida, et soojafirmade üldjoontes sarnased lepingud on seotud Rotterdami naftahinnaga, mille barrel üha kallineb. “Pärnu kütusebilansist moodustab üle poole siiski turvas,” hindab Nuut piirkonna olukorda kergemaks..

Elanikud otsivad alternatiive

•• “Loomulikult on inimesed ärritatud,” räägib Eesti korteriühistute liidu Tallinna ja Harju büroo juht Raimo Jõgeva. Tema sõnul on Tallinna Kütte sooja hind tõusnud möödunud suvest saadik 80%.

•• “Kõik mõtlevad küttesüsteemi renoveerimisest ja alternatiivsetest võimalustest,” sõnab Jõgeva. Paraku küsiti Jõgeva sõnul veel möödunud aastal 60 korteriga maja kütva õhksoojuspumba eest 1,2 miljonit krooni. Korterite vahel ära jagades teeb see aga 20 000 krooni.