Uue kaupluse ehituse vastu on protestikirja kirjutanud Saka Kaubanduse AS ning kümme linnakodanikku.

Linnavolikogu otsustas eelmise nädala istungil juhinduda majanduskomisjoni otsusest ning lükkas edasi Räpina mnt 4 ja 6 detailplaneeringu kinnitamise. Detailplaneeringu kinnitamisest sõltub, kas krundile hakatakse ostukeskust ehitama või mitte.

„Minu jaoks täiesti arusaamatu otsus,” ütles Kesko Foods arendusjuht Aldo Dapon. Tema sõnul pole volikogu otsuse edasilükkamisel mingit põhjust, kuna nii linnavalitsus kui ettevõte on ajanud asju seadust järgides.

Volikogu majanduskomisjon sai kaks protestikirja kätte samal päeval, mil pidas oma istungit, 15. mail. Ühe neist on kirjutanud Räpina mnt alguses asuvat Nooruse kaubakeskust omava Saka Kaubanduse ASi juhatuse esimees Erki Saarman ning teise kümme linna- kodanikku.

Saarman kirjutab, et ei saa nõustuda algatatud detailplaneeringuga, kuna 1974. aasta generaalplaani järgi on tegemist väikeelamumaa, mitte ärimaaga. Krundi muutmine ärimaaks kaotab teiste elamuomanike privaatsuse ja rahu.

„Täiesti arusaamatu, miks peaks Võru linn, riskides elanike privaatsusega, muutma kinnistu sihtotstarvet, kui ärimaaks planeeritud vaba maad on linnas küll ja küll,” kirjutab Saarman. Ta toob näiteks Jüri tänava pikenduse, kus on samuti piisavalt vaba maad.

Kümme linnakodanikku viitavad samuti varasemale generaalplaneeringule, mille kohaselt on Räpina mnt 4 ja 6 sihtotstarve väikeelamumaa. „Mõnda aega tagasi sai endisest kinost ärikeskus, samuti on ehitatud tankla, mis kõik on intensiivistanud liiklust ja käidavust,” kirjutavad nad.

Nad soovitavad kavandatava Säästumarketi ehitada Jüri ja Luha tänava ristmikuga külgnevale alale, mida samuti äripiirkonnaks planeeritakse. Inimesed paluvad volikogu majanduskomisjonil hinnata planeeringu sobivust ning anda kirjalik põhjendus, miks on üldse seda teed mindud.

„Linnavalitsus ei peaks tegelikult üldse vastama,” ütles Dapon. Et kaht protestikirja üldse arvesse võeti, on volikogult suur vastutulek, sest protestide esitamise aeg on Daponi sõnul ammu möödas.