Eesti tipp-poliitikute hulgas ringleb visalt üks legend: Eesti Panga turvaosakond avastas hiljuti ühe keskpanga kõrge ametniku kabinetist pealtkuulamisseadmed, mida kasutati panga nõukogu istungite salajaseks salvestamiseks, kirjutab Eesti Ekspress.

Keskpanga nõukogu liikmed muutusid kahtlustavaks pärast seda, kui kuulsid alailma poliitikute käest infot, mida oli pangas kinniste uste taga räägitud, ja tellisid "lutikakontrolli". Ükski panganõukogu liikmeist seda lugu otsesõnu ei kinnita.

Eesti Panga nõukogu esimehe Mart Sõrgi sõnul tegi teda ettevaatlikuks, kui kiiresti tuli suve alguses avalikuks skoor 7:2, millega Vello Vensel Vahur Krafti keskpanga presidendi valimistel seljatas. Samas möönab nõukogu esimees, et hääletuse tulemusest võis Kraft ise rääkida.

Nõukogu liikme Mati Meose sõnul tuvastati, et nõukogus toimuv "kostis välja". "Kuid ma ei saa väita, et nõukogu istungeid pealt kuulati," lisas ta.

Nõukogu liige Kalle Jürgenson märkis, et keskpanga nõukogu istungid salvestatakse niikuinii, kusjuures nõukogu teavitatakse, kui koosolek lindistatakse. "Mikrofon oli alati laual, kuhu juhtmed jooksid, ma ei tea."

Nõukogu istungite fonogramme säilitatakse vähemalt kuus kuud ning neile pääseb juurde suur hulk Eesti Panga töötajaid.

Hiljuti ametist lahkunud panga infoosakonna juhi Andrus Kuusmanni sõnul viibisid nõukogu istungitel ka kõik panga juhatuse liikmed. "Kõik nõukogu istungid, välja arvatud isikupunktid — kui hakati näiteks kedagi ametisse hääletama, olid sellele seltskonnale avatud," ütles ta.

Kuid legendi kohaselt kuulati pealt just selliseid kinniseid hääletusi, kirjutab Ekspress. Veelgi enam — ajaleht märgib, et väidetavalt kasutati mikrofonina ühe nõukogu liikme mobiiltelefoni, mis seisis nõupidamislaual.

Paranoiaks annab alust asjaolu, et Eesti Pangast on varem pealtkuulamisseadmeid avastatud.

Pärast Vahur Krafti taasvalimist Eesti Panga presidendiks on pangas toimunud suured muutused. Läinud on asepresidendid Peter Lõhmus ja Helo Meigas. 1. juulist lahkus panga turvaülem Marko Tibar.