Tallinna Turgude ME ehk Keldrimäel asuv keskturg on ebaseaduslikult kulutanud 700 000 krooni, selgitas ettevõtte revideerimine.

üle poole rikkumistest ehk 410 000 krooni on fiktiivsete tshekkide alusel sularaha väljavõtmine, ütles abilinnapea Mait Metsamaa eile.

Rahandusameti läbi viidud ja poolteist nädalat kestnud revisjoni käigus selgus, et munitsipaalettevõtte raamatupidamises on hulgaliselt seaduserikkumisi, esines ka müügieeskirjade rikkumisi ja muud, nentis Metsamaa.

Tallinn esitab revisjoni materjalid Metsamaa kinnitusel õiguskaitseorganitele. Metsamaa avaldas lootust, et hiljuti ametisse astunud turu uus juhtkond asub tööd parandama ja väldib eelmise juhatuse vigu. "Uus luud pühib paremini," oli Metsamaa kujundlik.

Linnavalitsus valis keskturule uue direktori mai alguses ja selleks sai varem idakaubandusega tegelenud Margus Kuustik. Linnapea Ivi Eenmaa ütles, et linn peab võimalikult kiiresti turualuse maa munitsipaliseerima ja turu vara erastama, et "saada sellest jamast priiks. Linn ei pea tegelema turgudega, need tuleb maha müüa," tõdes Eenmaa.

Metsamaa linnapeaga ei nõustunud, väites, et linn peab siiski vastutama selle eest, mis tema territooriumil toimub. "Linn peab vastutama turu näo eest," ütles Metsamaa, põhjendades linnavalitsuse enamiku seisukohta turu erastamisega mitte kiirustada.

Metsamaa rääkis, et keskturust nagu igast teisest munitsipaalettevõttest peab saama sügiseks linnale kuuluv aktsiaselts. Hiljem otsustab linnavalitsus, kas ja kui suure osa turu aktsiatest võiks erastada. Turualuse maa, millel on õigusjärgsed omanikud, tahab Tallinn munitsipaliseerida, märkis Metsamaa.

Ta selgitas, et seaduse järgi on linnal maa omandamiseks täielik õigus, olenemata lahkarvamustest omanikega, kes ei ole kompensatsiooniga nõus. Praegu on turu maa riigi oma.

Aprilli keskel tunnistas Tallinna volikogu eelmise linnavalitsuse ajal läbi viidud ja vastakaid arvamusi tekitanud keskturu erastamise konkursi ebaõnnestunuks sobiva pakkumise puudumise tõttu.

Mullu augustis välja kuulutatud ME Tallinna Turgude erastamise konkursile laekunud pakkumistest valis linn segastel asjaoludel välja kaks paremat - Nõmme turu omaniku Mati Kebina firma NT Kaubanduse AS-i ja Tiiu Silvese firma AS Langreni, mõlemad hindasid turu väärtuseks 30 miljonit krooni.

Baltic News Service