Tallinna keskturu aluse maa omanikud süüdistavad linnavalitsust seaduste rikkumises, sest neile ei teatatud ME Tallinna Turud ehk keskturu müügikonkursist.

Keskturu piirkonna maade õigustatud subjektid saatsid linnavolikogule kirja, milles nad märgivad, et linnavalitsus oli seaduse järgi kohustatud enne turu müümise konkursi väljakuulutamist läbi rääkima ka õigustatud subjektidega.

Linnavalitsuse komisjon tunnistas kirjale allakirjutanud tallinlased õigustatud subjektideks 1995. aastal. Nende sõnul ei teinud linnavalitsus aasta jooksul midagi, et lahendada maa tagastamise taotlused kooskõlas maareformi seadusega.

Märtsis said õigusjärgsed omanikud teada, et maa tagastamise asemel saavad nad kompensatsiooni.

Linnapea Jaak Tamm kinnitas eile, et kõik on toimunud vastavalt kehtestatud korrale ja seadustele. "Linn ei saa seadusi ignoreerida ega rikkuda," tähendas ta.

Tamm selgitas, et varade ja maade tagastamisel vaatab avaldused läbi komisjon, kes tuvastab, kas tegemist on õigustatud subjektiga ning kas vara ja maa on tagastamise objektid. Kui üks nendest tingimustest ei vasta nõuetele, teeb linnavalitsus ettepaneku maad mitte tagastada. Maa või vara taotlejal on õigus otsus protestida.

Kui linnavalitsus protesti ei rahulda, võib kodanik asja kohtusse kaevata konkreetse tähtaja jooksul, mida Tamme sõnul pole tehtud.

Linnapea vahendas seaduseteksti, mille kohaselt kuulub maa tagastamise asemel kompenseerimisele juhul, kui maale on vahepealsel ajal ehitatud uusi ehitisi, tuues näiteks Mustamäe elamute aluse maa.

"Mitte mingisuguseid eelisostuõigusi siin ette nähtud ei ole," kinnitas Tamm. Ostuõigus tuleb aga kõne alla juhul, kui müüakse maad, mitte aga sellel asuvat vara, teatas Tamm. Ta tuletas meelde, et turu puhul on müügiobjekt munitsipaalettevõtte vara ehk hooned jms.

õigustatud subjektid ei nõustu linnavalitsuse käitumisega, põhjendades, et teisele isikule kuuluvatele ehitistele viidates pidanuks linnavalitsus õigustatud subjektidega koos välja selgitama maa täieliku või osalise tagastamise võimalused. "Meie andmetel oli keskturu müümine sisuliselt otsustatud juba ammu enne seda, kui tehti otsused meile maa mittetagastamise kohta," kirjutavad nad.

Märtsis, mil linnavalitsus otsustas maad mitte tagastada, kehtis maareformi seaduse redaktsioon, mille kohaselt sellisel juhtumil saab taotleda asendusmaad. Seda võimalust linnavalitsus subjektidele ei andnud, kinnitavad subjektid ise oma kirjas linnavolikogule.

Samas märgivad õigustatud subjektid, et seni pole keskturu ehitiste teenindusmaa ettenähtud korras linna omandiks vormistatud. "Tallinna linnavalitsuse tegevus näitab ilmekalt /.../, et meid on seadusi eirates jõuga eemale tõrjutud ning jõhkralt rikutud meie /.../ seaduslikke õigusi."

Subjektid avaldavad lootust, et saavutavad oma õiguse läbirääkimistel linnavolikoguga. Juhul, kui volikogu võtab siiski vastu otsuse keskturg müüa, kavatsevad subjektid otsuse kohtulikult vaidlustada.

Tamm nimetas protesti kummaliseks ja vähepõhjendatuks. Kuna kõik tähtajad on Tamme sõnul möödunud, siis ei võta kohus linnakodanike hagi vastu. "Kui aga peaks võtma, ei ole neil mingit võimalust seda protsessi võita," ütles ta, viidates seadustele.

Linnapea märkis, et paljud õigusjärgsed omanikud tunnevad õigustatult pahameelt, kui nad ei saa oma maad või vara tagasi. "Kuid tagastamine käib seaduste alusel, mida need inimesed paraku väga halvasti tunnevad. Tekib trots ja pahameel, et linnavalitsus on halb ega anna maad tagasi," rääkis Tamm.

Augusti lõpus väljakuulutatud munitsipaalettevõtte Tallinna Turud erastamiskonkursile laekus kokku üheksa pakkumist, kuus pakkujat esitasid 3. oktoobriks oma lõpliku pakkumise.

Volikogu vara- ja rahakomisjon hindas pakkumistest parimaks Nõmme turu omaniku Mati Kebina firma NT Kaubanduse 31 miljoni krooni suurust ostuhinda. Abilinnapea Tõnis Kull kinnitas eile, et linnavalitsus kui eelnõu esitaja soovib jätta konkursi tulemuste otsustamise linnavolikogu uuele koosseisule. Linnavolikogu pressiesindaja Indrek Lindsalu andmetel oli keskturu erastamiskonkurss veel eile õhtul volikogu istungi päevakorraprojektis.

Baltic News Service