Aastaks 2007 olid paljud Eestimaa väikepoodnikud aru saanud, et ainuüksi enese jõust ei piisa suurte kauplusekettidega ja hulgiladudega sõdimiseks. Kõigepealt panid seljad kokku Uhtna pood Lääne-Virus, Pirko ja Laura kauplus Koselt, Kehra Perepood, Märjamaa Kati pood ning Vastse-Kuuste Jussi pood.

Nende käibest ja vajaminevast kaubakogusest piisas alustuseks, et hakata suurtarnijatega lepinguid tegema. Esimeste hulgas lõid väikepoodidele paremate hindade pakkumiseks käed Leibur, Saku ja A. Le Coqi õlletehas, Fazer, Kalev, Premia ja Balbiino. Jää oli murtud.

„Nüüd võetakse meid juba nii tõsiselt, et tarnijad käivad ise koostööd pakkumas,” rääkis Kodu­poodide ostu-müügijuht Relika Sabul.

Kodupoodide ketti kuulub 35 kauplust. Kõige enam liitunuid on Harjumaal, kokku kuusteist. Mitme maakonna, Hiiumaa, Ida-Viru, Jõgeva, Järva, Lääne väikekaupmehed pole enese jaoks ühistegevust aga veel avastanud. Seljad kokku pannud aga näevad liitumises vaid head.

Liikmemaksu pole

„Ilma Kodupoodide ketita oleksime me ammu kinni,” oli veendunud Põlvamaa Vastse-Kuuste Jussi poe juhataja Maarika Kalev. Kuna asulas tegutseb ka ETK keti kauplus, on konkurents kibe. „Väikepood ei suudaks üksinda kindlasti ketikauplusega võistelda,” nentis juhataja. „Aga kindlasti on meie konkurentsist tarbijale kasu, sest hinnad ei saa nii liiga kõrgele hüpata, ” jätkas juhataja.

„Maakaupluse ostja on hinnatundlik,” rääkis Uhtna poe juhataja Veera Romet. „Nüüd Kodupoodide ketis saame talle iga kuu pakkuda mõnd eriti suure allahindlusega kaupa,” teatas neljasaja elanikuga asula toidu- ja esmatarbekaupadega varustaja.

„Varem ei võinud me endale allahindlusi lubada ja ka suured tarnijad ei võtnud meid tõsiselt,” rääkis Liivi Saagpakk Saaremaalt, kelle hoole all on Audla, Laimjala ning Kallemäe kauplused.

Kõik küsitletud kauplusejuhid olid veendunud, et Kodupoodide ketti kuulumine on lubanud neil ka masu ajal paremini hakkama saada.

„Meie äriidee põhineb sellel, et katusorganisatsioonile – OÜ-le Kodupoed – ei maksa palka mitte kauplused, vaid tarnijad, kes tänu meile saavad korraga sõlmida kokkulepped 35 kauplusega ja säästavad nii aega ja raha,” selgitas ostu-müügijuht Relika Sabul, kes ise on pärit Lõuna-Eestist ja tunnistab, et tema töös on palju heas mõttes kolkapatriotismi. „Ja paljude väikepoodide juhatajatega on meil hoopis soojemad suhted kui vaid äripartneritel. Me näeme ju, et tegutseme Eestimaa väikekaubanduse püsimise nimel,” rääkis müügijuht.

Hiljaaegu olid koos Kodupoodide juhatajad ja omanikud, kes arutasid võimalusi teha ühishankeid ka kassa- ja turvasüsteemide ostmiseks, rääkimata ühise kujundusega kilekottidest ja valguskastidest poodide seintel. Tulevikumuusikana kõlab ühise logistikalahenduse loomine.

„Ja loomulikult oleme me jätkuvalt avatud kõigi väikepoodnike liitumissoovidele, sest elu on näidanud, et suudame üheskoos vastu seista ka suurkettide survele,” selgitas Relika Sabul.

Igal poel on jutustada oma lugu

•• Väikepoodides kohtab soojust ja isikupära, rääkimata vahvatest kuulutustetahvlitest, mida ketikauplustes tihti ei leia. Kodupoodide müügijuhi Relika Sabuli sõnul on enamikus väikepoodides ka kohalike tootjate kaubad, milliseid suurkettidest ei leia.

•• „Meil on ka oma kummitus,” kostab Uhtna poe juhataja Veera Romet väga tõsiselt ja räägib pikalt, kuidas see suure mehe suurune vaim vahetevahel uksi avab või kaupu ühest paigast teise liigutab. „Aga ta pole kellelegi paha teinud, ju siis sobib me pood talle,” arutles Romet. Kauplus on ehitatud endise mõisatalli vundamendi peale 1991. aastal.

•• Nagu mullu jõulude ajal, kavatsetakse tänavugi letile panna päkapikukassa. Sinna jäetava peenraha eest ostetakse kohaliku lasteaia lastele kommi.

•• „Meie omapära on aga see, et kõik, kes meile tööle tulevad, jäävad rasedaks,” kostis Vastse- Kuuste Jussi poe juhataja Maarika Kalev. „Ju mängib selles rolli ka ajaloolise hoone kunagine viljakas muldpõrand,” arutles ta naerulsui.