Vähe sellest, et riik peab enam-vähem samal ajal otsima võimekat juhti nii Eesti Raudteele kui ka maanteeametisse. Avalikus sektoris on uute inimestega vaja täita veel terve hulk tippjuhte nõudvaid ametikohti. Tippjuhtide hulka kuuluvad riigikantselei mõistes nii kantslerid, asekantslerid kui ka ametite ja inspektsioonide juhid. Neile lisanduvad veel riigi äriühingud, mida mehitavad vastavad nõukogud. Konkursse toimub pidevalt, aga selle aasta kevadeks on kogunenud hulk vabu töökohti, kuhu kõige talendikamaid kandideerima meelitada.

Head juhti on üldse raske leida, kuid riigitöö puhul on see veelgi raskem, tõdevad kõik värbajad. Pikaaegne personalispetsialist ja riigikantselei juures tegutseva tippjuhtide valikukomisjoni ainus välisekspert Riina Varts loeb keerutamata üles avaliku sektori kitsaskohad. „Esimene viga on juba see, et riigi tippjuht ei saa endale ise valida oma meeskonda, nii nagu seda teeb erasektori tippjuht. Kandidaate ja säravaid nende hulgas on alati vähe. Tihti peabki siis juht valima koos komisjoniga oma meeskonda keskpäraste seast, sest tal pole õigust kutsuda ametisse talle sobivaimat inimest.”

Vabad ametikohad tippjuhtidele:

Maanteeameti peadirektor – konkurss käib 7. juunini, praegune juht Aivo Adamson läheb tööle erasektorisse.

Eesti Raudtee juhatuse esimees – konkursile laekus 22 avaldust, senine juht Ahti Asmann lahkub kütusekaardi kasutamise skandaali pärast, peale selle vahetatakse välja kogu Eesti Raudtee juhatus.

Eesti Loto juhatuse liige – konkursil kandideeris 31 isikut, praeguse juhi Heiki Kranichi ametiaeg lõpeb 1. juulil, kuid ta kandideerib ka uueks ametiajaks.

Valitsuse kommunikatsioonidirektor – lapsehoolduspuhkusel Inga Bowdenit on asendanud nii Liina Kersna kui ka Tiina Ansip. Uus konkurss kestab 27. maini.

Arengufondi juhatuse esimees – pärast Tõnis Arro poolte-kokkuleppel-lahkumist kukkus Arengufondi juhikonkurss läbi. Nüüd otsitakse juhti sihtotsinguga.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler – eelmine töötaja Ahti Kuningas läks MKM-i transpordi asekantsleri kohale, mille konkurss esimesel katsel läbi kukkus.

Justiitsministeeriumi õiguspoliitika asekantsler – Harju maakohtu kohtuniku Kai Härmandi asemele otsitakse uut inimest 5. augustini.

Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler – praegu on ametis Sven Sakkov, kandideerida saab 27. maini.