Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Toivo Nõvandi selgitusel oleks Kihnu maalamba kand­mine ohustatud koduloomatõugude loetellu paljuski märgilise tähendusega, kuid Kihnu maalamba aretajatele annaks see võimaluse saada riigilt ka rahalist toetust – iga toetuskõlbliku isendi kohta saaks lambapidaja aastas kuni tuhat krooni.

Samas ei tähenda ohustatud tõugu loomade aretajale näiteks maalamba kasvatamine üksnes rahalist toetust, vaid ka kohustusi. Näiteks tuleb arendusühingul tagada liigi jätkusuutlikkus. 

Kihnu lambakasvatajate seltsi juhatuse liige Anneli Ärmpalu-Idvand rääkis, et rahaline pool seltsi väga ei huvitagi. „Meie soov on see, et see Eesti maalamba järglane säiliks ja tema aretamisega tegeletaks ja ka riik hoolitseks selle eest,” lausus Ärmpalu-Idvand.

Ametlikult on Eestis 262 Kihnu maalammast. Kihnu maalambad on mandri omadest väiksemad, vastupidavamad, kitsa nina ja tiheda villaga. Lisaks on need aborigeenlambad haigustele vastupidavamad ja viljakamad.

Seni on ohustatud koduloomatõugude seas Eesti maatõugu veis, Eesti ho­bune, Eesti raskeveohobune, Tori hobune ja Eesti vutt.