Naftohaz Ukrainõ kirjutab oma kodulehel, et Gazprom püüab oma süüdistuste abil neid ja Kiievit lihtsalt Euroopa silmis diskrediteerida ning viia sel moel Ukraina mainet alla, vahendab RIA Novosti.

Gazprom väitis eile, et Ukraina keeras ööl vastu kolmapäeva kõik transiitgaasi kraanid kinni. Vene monopoli teatel on Euroopa tarbijad seetõttu jäänud ilma rohkem kui 86 miljonist kuupmeetrist „helesinisest kütusest“.

Naftohaz Ukrainõ ei ole aga sellega nõus ja teatab, et Gazprom püüab lihtsalt veeretada järjekordselt kogu Euroopasse minevate gaasitarnete lõppemise süüd Ukrainale. Ukrainlaste arvates on siinkohal tegemist selga Euroopa tarbijate eksitamisega ja kompanii mustamisega.

Naftohaz Ukrainõ teatas oma avalduses samuti, et Vene gaasimonopoli süüdistused nagu Ukraina oleks rikkunud rahvusvahelist õigust ja kehtivat lepingut ning võtnud ebaseaduslikult ära Vene gaasi, sulgedes hiljem kogu transiidi – on provokatsioonilised ja ei oma mingit alust.

Kiiev kinnitab, et Moskva peatas kõik Euroopale mõeldud tarned kolmapäeval kell 7.44 Kiievi aja järgi ning see on fikseeritud Naftohazi dispetšerite poolt. Samas kui Gazprom väidab, et see juhtus alles kolmapäeva õhtul ning pärast seda kui kontrolli käigus selgus, et transiitgaas ei jõua eurooplasteni.