Viimaste nädalate jooksul on Venemaa korduvalt selgitanud oma seisukohta: Ukraina peab kõigepealt ära maksma osa võlast ja alles siis saab rääkida, mis saab gaasi hinnast tulevikus ning millised võiksid olla võimalikud allahindlused. Gazpromi andmetel tarnitakse maikuus Ukrainas 3,5 miljardit kuupmeetrit gaasi 1,7 miljardi dollari eest. Sellega kokku on Ukraina võlg Venemaa ees 5,2 miljardit dollarit.

„Kui me gaasitarnetes kokkuleppele jõuame, siis me maksame kogu võla ära 10 päeva jooksul, me oleme sellest juba avalikult kogu maailmale teada andnud,“ ütles Jatsenjuk intervjuus ajalehele Bild.

Ukrainale tarnitava Vene gaasi hinna puhul on kaks varianti: Kiiev nõustub gaasi hinnaga, mis vastab ausatele ja läbipaistvatele turutingimustele, kus Venemaa ei kasuta gaasi „poliitilise relvana“, või on Ukraina sunnitud viima vaidluse Gazpromiga Stockholmi arbitraaži.

Ukraina valitsus juba andis Naftogazile ja energiaministeeriumile korralduse palgata Kiievi huvide kaitsmiseks konfliktis Gazpromiga advokaadid. Naftogazi hakkavad selles vaidluses esindama Norra tippadvokaadid büroost Wikborg, Rein & Co.

Jatsenjuk nentis eile, et Gazpromi vastus Kiievi ettepanekutele annab tunnistust sellest, venelastel puudub huvi alustada tüli lahendamiseks dialoogi.