Kriminaalpolitsei rahapesubüroo algatas skeemi kohta järelevalvemenetluse juunis, kuid järelevalveteenistuse juht Arnold Tenusaar ütleb, et praegu pole võimalik teemat lähemalt kommenteerida. Raha24 pakub kiirlaenuhuvilistele võimalust tuvastada end ID-kaardi abil ehk moel, mille pea kaks aastat kehtinud seadus justkui välistaks. 2008. aastast on rahapesuvastasesse seadusesse viidud nõue, et esimest korda laenu andes tuleb inimese tuvastamiseks temaga kohtuda silmast silma, kirjutab Äripäev.

Kui Raha24 koostööpartneri loodud skeem seaduslikuks tunnistatakse, kaotab suure käraga kiirlaenude ohjeldamiseks ja inimeste kaitseks tehtud seadus oma mõtte. Skeem toimib nii, et Raha24-lt laenu sooviv inimene suunatakse kiirlaenukontori veebiküljelt veebikeskkonda, kus laenaja sõlmib ID-kaarti kasutades ettevõttega Tuvastaja OÜ käsunduslepingu. Tuvastaja on veebruaris loodud ühe-mehe-ettevõte, mis pakub digitaliseeritud tuvastamise teenust ja teeb koostööd Raha24ga. Pärast seda, kui laenuvõtja on enda esindajaks volitanud Tuvastaja, kohtub viimane silmast silma Raha24 esindajaga ning sõlmib inimese nimele laenulepingu.

Tuvastaja OÜ omanik, jurist Kaspar Kamsakann on ära tabanud, et laenukliendi tuvastamist reguleeriv säte on mitmeti tõlgendatav. Seaduses on kirjas, et kiirlaenuandjal tuleb silmast silma kohtuda “isiku või tema esindajaga”. Tuvastaja OÜ n-ö kehastubki inimese esindajaks, kellega Raha24 silmast silma kohtub. Küsimus on aga selles, kas seaduse selline sõnastus näeb ka tegelikult ette, et füüsilisel isikul võib laenuandjaga esmakordselt suheldes olla esindaja, või on seaduses peetud silmas esindaja kasutamist vaid juriidilise isiku puhul. Seaduse sõnastus jätab selle mitmeti tõlgendatavaks, aga näiteks selle seletuskiri räägib esindajast vaid juriidilise isiku, mitte füüsilise isiku puhul.

Äripäevaga rääkinud kiirlaenuandjad kritiseerivad ID-kaardiga laenuvõtmise skeemi karmisõnaliselt või distantseerivad end diplomaatiliselt teemast. SMS Money nime all kiirlaenu andva Placet Groupi üks omanikke Sergei Astafjev ütleb otse, et Raha24 lahendus “on täiesti rumal samm, mille eest nad pärast ka kohtus maksavad”. Astafjev märgib, et tema teada rahapesu andmebüroo ka juba tegeleb selle skeemiga. “Ja lisaks hakkavad pärast neile probleeme tooma võlgnikud,” jätkab ta. “Meie firma ei soovi, et narkomaanid, petturid ja kriminaalinimesed hakkaksid jälle raha saama. See on suur probleem. Minu arvates peab isiku tuvastamine reaalselt toimuma, mitte formaalselt,” ütleb Astafjev.