Portaali Koiklaenud.ee poolt teostatud uuring näitas, et tagastamise tähtajad ulatuvad keskmiselt ca 9-10 kuu peale. Laenifirmade juhtide sõnul ei ole võimalik tüüpilist kiirlaenuvõtjat ühtsete näitajate järgi välja tuua, kuid üldjoontes ta on pigem keskealine keskeri- või kõrgharidusega abieluinimene, kelle laenamisvajadus on tavaliselt seotud juhusliku ettenägematu kuludega, teatas portaal.

"Tarbimislaenude võtmine on üldiselt seotud kas suuremate kulutuste katmisega või nende ajatamisega pikema perioodi peale", seletab Credit24 turundusjuht Rain Sepp. "Ettenägematute kulutuste katmiseks, mis nõuavad kiiret reageerimist, sobib kiirlaen kõige paremini", lisab Raha24 OÜ turundusjuht Ott Krigul.

Laenude võtmine käib käsikäes üldise tarbimisega, seega aasta lõpus tarbimine suureneb ja toob kaasa ka suurema nõudluse lisaraha järele. SMSMoney.ee esindaja sõnul krediidivajadus on suurem kuu lõpus ja enne pühi, suvel aga tekib väike mõõn, kuid mitte nii märgatav et rääkida vaikusest.

Seega, näitab portaali Koiklaenud.ee uuring, erinevalt Lätist, Eestis pole veel kujunenud trend, kus kiirlaen võetakse puhkusereisi rahastamiseks. Nõudlus "kiire raha" vastu sõltub majanduslikust seisukorrast ja muudest teguritest, näiteks raha hinnast turul.

"Eksivad need kes arvavad et masu ajal võeti rohkem laene ja nüüd vähem. Tegelikult oli masu ajal inimeste teadlikus oma finatsvõimalustest palju kõrgem ning hoolikalt planeeriti oma rahaasju. Praegu on turg stabiilne ning tõusud või langused on lühiajalised", lausus Krigul.

Valdkonna esindajad kinnitasid, et nõudlust kiirlaenude järgi soosib ka intresside langus.

SMSMoney firma esindaja sõnul turu ja konkurentide töö tuleb aeg-ajalt hinnata ja peale seda juba otsustada - kas muuta intresse või mitte.

"Meie firma on laenuintresse langetanud juba 5 korda. Tugeva konkurentsi tõttu tuleb tõdeda, et intressimäärad langevad ka edaspidi", - kinnitas SMSMoney kõneisik. Ka Credit24 ja Raha24 turundusjuhid kinnitavad, et nende ettevõtel on olnud selge hinnalangetamise poliitika.

SMSMoney esindaja sõnul väiksed laenusummad (kuni 500 eur) on populaarsemad, mis on tingitud "0%"-kampaaniast. "Kui klient maksab tähtaegselt, ta ei kanna mingeid lisakulusid. Tagastad nii palju kui võtad ja mitte sentigi rohkem", ütleb ta.

Portaali Koiklaenud.ee küsitluse alusel võib väita, et probleemid võlgnevusega pole Eesti kiirlaenu turul lailt levinud - enamik krediidivõtjaid püüavad tagastada laenu tähtajaks või isegi varem.

"Meie jaoks on viitlaekumine, kui laenumakse on üle tähtaja 30. päeva. Selle 30. päeva sees hoiame kliendiga kontakti ja pakume välja võimalikke lahendusi vastavalt tekkinud olukorrale ja kliendi eelistustele", nendib Rain Sepp.

Portaali Koiklaenud.ee poolt küsitletud ettevõtjate arvates, valdkonna väljavaated lähemaks ajaks on seotud eelkõige turuosaliste arvuga. "Minu hinnangul on turg rahunemas selles osas, mis puudutab uusi tegijaid, kuid samas on tõsisemad turuosalised oma tegevust jõuliselt laiendamas. Nõudlus paindlike, kuid samas äärmiselt lihtsate lahenduste järgi on turgudel selgelt kasvutrendis", arvab Sepp.

Ott Krigul ei näe samuti hetkel Eestis kasvupotensiaali. "Uute firmade tulek on kaheldav. Meie naaberriikides siiski on ka viimasel ajal tekkinud uusi kiirlaenufirmasid kuid Eesti turule ei ole nad enda laienemisplaanidega jõudnud. Seega võib järeldada, et Eesti turg ei ole soodus kiirlaenufirmale tegutsemiseks ning rõhku pannakse muudele turgudele", ütles Krigul.