Kui varem lasus kohustus oma maksevõimekust tõendada laenajal – kui sedagi, siis nüüd peab selle eest hoolitsema laenuandja. Vajadusel tuleb selle kohta esitada dokumenteeritud tõend.

“Taoliste regulatsioonide mõte on ettevõtjate elu ainult raskemaks teha,” rääkis kiirlaenepakkuja Ferratum juhatuse liige Jaanus Kärt.

Tema vastus ilmestab hästi turul valitsevat suhtumist äsja Riigikogust laenufirmade koosolekulaudadele potsatanud seaduse suhtes. Kärdi hinnangul teeb see laenuvõtmise ebamugavamaks igal juhul ning mitte ainult laenufirmadele, vaid ka nende klientidele. Mahukas taustatöö võtab tahes-tahtmata oma aja – see aga ei lähe kiirlaenu algse kontseptsiooniga hästi kokku.

Ta netis, et seadus, mis rõhub senisest põhjalikuma taustatöö vajadusele, pikendab mõnevõrra kiirlaenu väljastamiseks kuluvat aega. Samas hindas Kärt, et praegusel kujul on seadus jätkuvalt üldsõnaline, võimaldades firmadel, kes sätetel just näpuga järge ei aja, interpreteerida reegleid endale kasulikul viisil.

Uus seadusepügal paneb ettevõtjatele küll südamele näidata üles senisest suuremat hoolsust, kuid iseküsimus on, millises mahus on mõistlik ja vajalik klientide maksevõimekust hinnata. Sõltuvalt laenusummast ja makseperioodi pikkusest teevad laenufirmad vahet, kui mahukalt kliendi tausta kontrollitakse.

“See oleks ju täiesti absurdne, kui teeksime sajaeurose laenu puhul samasugust taustatööd kui miljoni puhul,” põhjendas Kärt ning lisas, et tagasihoidlikuma taustatööga piirdutakse ka püsiklientide puhul.

Tarbijakaitseameti esindaja Hanna Turetski-Toomik rõhutas, et tihti pole inimestel täit ülevaadet oma igakuiste tulude-kulude vahekorrast. Siinkohal peaks vastutustundlik laenufirma sekkuma, sõltumata sellest, kas pakub kodu-, hüpoteek- või kiirlaenu. “See on ju iga ettevõtja põhieesmärk – et rahulolev klient tema poole kunagi uuesti pöörduks,” ütles ta.

Laenutingimuste esiletoomise puhul viitas Turetski-Toomik seadusepunktile, mis kohustab kõiki laenupakkujaid esitama kliendile ka tarbijakrediidi teabelehe, mis annaks ülevaatliku pildi laenutingimustest ja -kohustustest. “Sellele peale vaadates peab tekkima arusaamine, et kui täna laenan sada eurot, siis tagasimaksena kulub näiteks nelisada eurot.”