Kui tavaelus Viru õlletehases töötav Raido Kärdla enda ehitatud kilesauna treilerile tõstab ja mõnele üritusele sõidab, on uudistajaid ümberringi küllaga. Pigem siiski kaheldakse kui imestatakse, sest esmapilgul meenutab kilesaun kõike muud kui sauna.

Uudistajad on uurinud: kas kasvuhoone ikka leili peab? Ega lumi talvel ja tuul suvel korupit minema lükka? Võib-olla paneb äge leil saunaks hüütu põlema? Kas kilest saunas pesijad on kogu külale näha? Nii uuritakse aina edasi, sest kilest tehtud saun tundub tähtsa toimingu jaoks liiga lihtne lahendus, et seda päris tõsiselt võtta.

Raidol on vastuseks varnast võtta ligi nelja aasta ehituskogemus. Tunnipikkuse kütmisega saab sauna üheksakümnekraadiseks, millele lisandub kerise tasu-ta kaasaandena soe vesi. Tänavune talv tõendas, et ka hiiglasuur lumemüts katusel ei tee õblukesena tunduvale hoonele midagi.

Et saun põlema ei läheks, on kerisetagune pind tulekindlate plaatidega isoleeritud. Ahjualune samuti. Ja oma palja ihu pärast ei pea saunalised sugugi muretsema, sest juba esimene leilisahmakas teeb ehitamiseks kasutatud ehituskile seestpoolt nii vesiseks ja auruseks, et privaatsus on garanteeritud.

Saunatootja Raido Kärdla õues pole suurt tootmisettevõtet, vaid üksainus saun, mis käinud näidisena mitmel üritusel. Must kile selle alumise poole ümber aga on võimaldanud ka häbelikumatel leilitajatel sauna minna. Kui tellimus tuleb, kulub leilipaiga kokkulöömiseks ja kohaletoimetamiseks nädal.

Pensionäridest ostjad

Saunameistrile on senini üllatuseks, et kõige usinamateks saunatellijateks on osutunud pensionärid, kes ihkavad sauna oma suvekodusse. „Teisalt on see loogiline, sest kui inimene on ikka harjunud leili võtma, aga raha napib, siis on just kilesaun parim lahendus,” kinnitab meister.

Seni kõige kaugemale rännanud kilesaun asub Muhus. Väiketootja aga usub oma väikese Eesti Nokia tulevikku ja vihjab läbirääkimistele võimalike ostjatega Soomes ja Ukrainas. Kui põhja pool on trumbiks ülelahenaabri jaoks imepisikesena tunduv hind, siis teisal just mobiilsus, mis võimaldab, saun auto taga kastis, läbida pikki vahemaid uue leilitamispaigani.

Kilesaunade üliniiske leil ja kentsakas välimus annab saunasõprade internetifoorumites arutlusainet. Näiteks on soovitatud kilesaun väljastpoolt osalt roomattidega katta, et väljanägemist parandada. Võimalik on kasutada ka kilest eemale jäävaid voodrilaudu. Ühtlasi aga hävitaks liiga palju tavasauna meenutav väljanägemine eksootika, mis kaasneb nii-öelda kasvuhoones saunatamisega.

Sauna saab 500 krooniga

•• Kui eelistada ise ehitamisele valmis sauna koju toomist ja õuele püsti panemist, siis pole see just kõige odavam lõbu.

•• Harjumaa Meinteil OÜ ehitab sauna valmis 125 000 krooni eest. Saaremaa Saunade väikseim saun maksab 55 000 krooni. Konkurendid firmast Saaresaunad küsivad odavaima eest 36 600 krooni. Saunamaailma meistrid ehitavad tüüpsauna olemasolevasse ruumi 26 000 krooni eest.

•• Kadrina kilesaun maksab 9400 krooni, kahe ruumiga ehitis 12 600. Kes eelistab sauna rentimist ehk leilitamiseks koju kätte toomist, võib hakkama saada tuhatkonna krooniga.

•• Kui kasutada ehituskilet, iseehitatud sõrestikku ja lõkkes kuumaks aetud kive kerise asemel, saab saunamõnu kätte poole tuhande krooniga.