Kilu püügikvoot Läänemeres on 2011. aastal 24% tänavusest väiksem, räime püügikvoot 15% väiksem. Kuigi kärpekava nägi algselt ette vähendada mõlema kalaliigi püügikvooti 30% ja Eesti esindajad rõõmustasid kompromissi saavutamise üle, peavad kalapüüdjad ja -töötlejad sellist vähenemist siiski katastroofiliseks.

“Läänemere avaosas kala püüdvatele traalifirmadele on kilukvoodi ligi veerandi võrra vähendamine drastiline otsus. Paljudel firmadel on nüüd tõsine mõtlemise koht, kas, kuidas ja mil viisil üldse edasi tegutseda,” ütles Meie Maale Eesti Kalurite Liidu juhatuse esimees Mart Undrest.

Tema sõnul võivad kilu teaduslikud hinnangud aastaga küll suhteliselt kiiresti taastuda, kuna kilu kasvutsükkel on võrreldes teiste kalaliikidega kiirem. Paraku on aga tursavarud Läänemeres viimasel ajal hoogsalt paranenud, see tähendab, et kilu- ja räimevaru jääb madalseisu. Selline tsüklilisus Läänemeres toimib. Tänavused kilu- ja räimekvoodid on eelmise aasta omadest 15% väiksemad.

“Meil jääb nüüd iga neljas kalatraaler seisma ja iga neljas traalimees tööta. Uskusime, et vähendamisest pole pääsu ja ehk seedime kümneprotsendilise languse ära, kuid ligi veerand on hullumeelsus,” kommenteeris Eesti kõige suuremat kilu- ja räimekvooti omava AS Dagomari juhataja Ülo Esta teisipäevast Luksemburgist saabunud uudist.

Tema sõnul pole teema kohe praegu nii väga päevakorral, sest kalasaagid on viimasel ajal nadid olnud.

“Kevadel püüdsime nelja kuuga kuue kuu püügi välja, kuid nüüd on nii septembris kui oktoobris püük vilets olnud,” rääkis kaheksa kalatraaleriga firma Dagomar juhataja.

“See on meile väga valus teema, ilmselt hakkavad väiksemad kalapüügifirmad ühinema,” arvas OÜ Monistico juhataja Arne Salong. Mees ei välistanud, et traallaevade vanarauaks lõikamine taas hoogustub. “See on liialt värske uudis veel, ehk mõne päeva pärast hakkab selginema. Väga karm asi.”

Saare- ja Hiiumaa kalandusfirmad rajavad koos Pärnu rannakaluritega Audrusse 4300-ruutmeetrise pinnaga külmhoonet, milles ööpäevas võib külmutada 200 tonni kala ja ladustamisele mahub 3000 tonni kala.

“Veebruarikuus peaks see valmis saama ja täisvõimsusel tööle hakkama, kuid nüüd võib juhtuda, et täisvõimsusel tööd kala vähesuse tõttu ei tule,” muretses selle ettevõtte, TÜ Eesti Kalapüügiühistu tegevjuht Mart Undrest.