Aasta tagasi lõpetas Keila linnavalitsus lepingu taksoteenust pakkuva aktsiaseltsiga Kindel, mille lõunamaalase väljanägemisega taksojuhid pakkusid kõlvatut konkurentsi tervel Harjumaal. Nüüd on kindlad taksojuhid taas Tallinnas.

Mitsubishi 200 roolis vaikselt istuv noorepoolne venekeelne mees sõidu ajal taksomeetrit ei puutu, see jookseb siiski omasoodu ning ääretult ruttu. Metropoli eest kliendi peale võtnud juht ei kaldu soovitud marsruudilt kõrvale mitte üks millimeeter.

Sõidu lõppedes ulatab mees kliendi nõutud kviitungi. Sellel seisab: "Eesti Vabariik, Harju maakond, AS Kindel, luba 60." Hüvastijätule juht ei reageeri, lööb autole hääled sisse ja sõidab Kristiinest ära.

Mullu novembris nägid pealinna taksojuhid aktsiaseltsi Kindel sohvritega kõvasti vatti. Tulika Takso töötajate seas kutsuti lennujaamas, sadamas ja Balti jaama juures kõlvatut konkurentsi pakkunud umbkeelseid Keila taksojuhte naasklimeesteks.

"Torkavad kumme läbi ja peksavad klaase sisse. Tallinna Taksokeskuse võim neile peale ei hakka, sest firma on registreeritud Keilas," nentis Tulika Takso teenindusdirektori asetäitja Priit Randmaa toona. Naasklimeeste kõrval oma taksodele kohtade saamiseks peeti läbirääkimisi, Eesti Päevalehe andmetel ei välistatud isegi "katuse" hankimist.

Keila toonase linnapea Leino Mägi sõnul oli tegemist vähkkasvajaga, mis jõudis Keilast Tallinna. Linnapea lubas K-komando ja maksuameti appi kutsuda ning kooperatiivilt kahe nädalaga litsentsi ära võtta.

Pärast Keila linnavalitsuse seisukohtade ilmsikstulekut käis taksokooperatiivi esimees Sergei Zimin algul ähvardamas, siis kohvi ja konjakiga meelitamas. Ning teatas paksu kaustatäit venekeelseid dokumente lapates: "Ma kaeban Keila linnapea kohtusse."

Suvel oleks kohtuprotsess tõeks saanud, kui vaid keegi taksofirmast kohtusse ilmunuks. "Nemad väitsid, et lubade väljastamine ja lepingu lõpetamine olid valesti vormistatud. Leping aktsiaseltsiga Kindel lõpetati päevapealt. Nendega oli palju pahandusi," ütles Keila linnavalitsuse registrispetsialist Inge Meerents.

Nüüd on Keilast tõrjutud kooperatiivi Kindel taksojuhid pealinnas. Krediifiinfo teab 1991. aasta 27. novembril asutatud aktsiaseltsi põhitegevusalaks nimetada "laia tegevusalaga müügiagentide tegevus". Firma telefoni ei tea ükski infotelefon, ankeetandmetes on Zimin selleks valinud Kalevi keskstaadioni administraatori numbri. Number annab pidevalt kinnist tooni.

Keila linnavalitsuse andmetel oli Kindel ainus Keilas registreeritud taksofirma, mille 100-st nimekirja kantud taksojuhist enamik töötas Tallinnas. Pealinna taksoteeninduse eelmise eeskirja kohaselt oli Keila taksofirmal õigus võtta Tallinnas klient peale sadamast, lennuväljalt, raudteejaamast ning linna piirilt alustades, ent mitte linnast. Samas ei keelanud eeskiri Keilas või Kuressaares registreeritud taksofirmal Tallinnas töötada. Tänavu 1. novembril kehtima hakanud taksoteeninduseeskiri lubab Tallinnas kliente teenindada vaid siin tegutsemis- ja taksoloa saanud juhtidel.

Olgugi, et transpordiamet ka likvideeritud Tallinna Taksokeskuse funktsioonid õige pea üle võtab, ei osanud transpordiameti transpordikontrolli osakonna juhtivspetsialist Toomas Rehepapp eile Eesti Päevalehele öelda, kas firmal Kindel on luba üldse kusagil töötada või mitte. "Bussijaamas seisab neid palju, ütlesid meie kontrolöridele, et ootavad kliente Harjumaale sõiduks," lausus Rehepapp.

Tallinnas tegutsevate patenditaksode, ESRA, Linnatakso ja Tulika Takso küsitletud taksojuhid kinnitasid, et pole aktsiaseltsi Kindel nime kandvatest taksodest ammu midagi kuulnud. Kleebise ja plafooniga märgistatud Mitsubishi, mida roolinud mees kliendile AS Kindel nime kandva "takso arve" andis, kuulub kellelegi Kloogal elavale Svetlanale.

PIRET PEENSOO