Kindlustusseltsidel puudub metoodika, kuidas võtta kodukindlustuse lepingutes arvesse ehitushindade tõusu. Selle tulemusena on klientidel tekkinud probleeme – selts ei hüvita kahju korral kinnisvara taastamiskulu piisavas ulatuses.

Väike tulekahju

Nõmmel elav Tiina kindlustas oma korteri neli aastat tagasi 700 000 kroonile. Sellest ajast ei ole ei Ergo Kindlustus ega ta ise osanud huvi tunda asjaolu vastu, et ehitushinnad on kõvasti kasvanud ja seega oleks korteri taastamine praegu oluliselt kallim kui neli aastat tagasi. Hiljaaegu oli Tiina korteris väike tulekahju.

Seltsist öeldi alguses, et kahju kompenseeritakse summa järgi, millele korter kindlustatud – see aga kulusid ei katnud. Hiljem jõuti siiski vaidluste kaudu kokkuleppele. “Minu arvates võiks selts kord aastas korteri üle hinnata,” ütles Tiina.

Ergo Kindlustuse hinnangul on varale piisava kindlustussumma määramine kindlustusvõtja kohustus. “Mõnikord valitakse kas teadmatusest või lausa meelega – madalama kindlustusmakse nimel – liiga väike kindlustussumma. Sel puhul hüvitatakse aga vaid osa kahjust,” ütles Ergo suhtekorraldusjuht Hille Karm.

Varakindlustuse poliis sõlmitakse kõige rohkem aastaks. Kui vara väärtus kasvab, näiteks hoonel valmivad juurdeehitised või lisaruumid, kodune vara täieneb mõne uue väärtusliku esemega jms, siis on võimalik kindlustussummat suurendada ka poliisi kehtivuse ajal.

Lepingud vajavad ülevaatamist

•• Alakindlustatud kinnisvara puhul võib tekkida tõsiseid probleeme. Näiteks: elumaja on kindlustatud 400 000 kroonile, kuigi selle tegelik taastamisväärtus (hoone endisele kujule taastamise kulud selle täieliku hävimise korral) on 800 000 krooni. Hoone on kindlustatud kaks korda väiksemale summale. Kui näiteks tulekahju seda osaliselt kahjustab ja kahjusumma on 70 000 krooni, siis hüvitab kindlustus ka kaks korda väiksema summa ehk 35 000 krooni.

•• Seesam Kindlustuse turundus- ja müügidirektori Jaanus Seppa sõnul on ehitushinnad viimasel ajal tõusnud üsna kiires tempos, mistõttu ta soovitab klientidel kindlustussumma igal aastal lepingut pikendades üle vaadata. Seesam korrigeerib kindlustusobjekti taastamisväärtust teatud juhtudel ehitushinna indeksi kasvu võrra. “Aga lõplikku tõde siin pole,” ütles Seppa.