ETAS ja Leks ühinevad

Tekkiv kindlustusselts astub Eesti Varakindlustusele kandadele

VILLU ZIRNASK

ETAS Kindlustus ja Leks Kindlustus on jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele ühinemise suhtes ja kavatsevad selle vormistada uue aasta esimeste kuude jooksul.

ühinemisel tekib Eesti suuruselt teine kahjukindlustusselts, mis jääb oma 17 protsendise turuosaga alla vaid Eesti Varakindlustusele. Balti kindlustusturul oleks uuel seltsil Läti Balta ja Leedu Lietuvos Draudimase järel kaheksa protsendiga kolmas positsioon.

Leksi nimi jääb

Esialgse kava järgi toimub ühinemine aktsiate vahetamise teel - üks ETAS kindlustuse 100-kroonise nominaalväärtusega aktsia kümne Leks kindlustuse 10-kroonise nimiväärtusega aktsia vastu. ühinemisel tekkiv kindlustusselts hakkab kandma Leks Kindlustuse nime.

ühinenud Leks Kindlustuse tegevdirektoriks saab ETAS Kindlustuse juhatuse esimees Kalle Kaldjärv, kes hakkab juhtima Leksi varakindlustuse müüki Eestis. Leks Grupi tegevust kõigis kolmes Balti riigis hakkab juhtima Grupi juhatuse esimees Raul Kastan.

"ühinemise tingis soov ehitada üles konkurentsivõimeline ja kogu Baltikumi kattev kindlustuskett," ütles Kaldjärv. Kaldjärv ennustas, et ühinemisel tekkiva kindlustusseltsi turuosa kujuneb suuremaks kui annab ühinevate seltside turuosade lihtne liitmine.

Kastan peab ühinemise tugevaks küljeks, et ETAS ja Leks täiendavad teineteist. Kahe seltsi liitmine võimaldab optimeerida kulutusi juhtimisele ning müügivõrgule kogu Baltikumis, selgitas Kastan.

1997. aasta 11 kuuga kogus ETAS kindlustuspreemiad 56,8 miljonit krooni, Leks Kindlustus aga 91,4 miljonit krooni. Seltside turuosa kahjukindlustusturul nende ETAS Kindlustuse turuosa Eestis oli enne ühinemist 6,7 protsenti. Leks Kindlustuse turuosa oli 10,6 protsenti.

ETAS Kindlustus loodab lõppeval aastal teenida kuus miljonit krooni puhaskasumit. Leks Kindlustuse kasumiprognoos on üheksa miljonit krooni. Kastani ja Kaldjärve sõnul on seltside kapitali tootlikuse näitajad samal tasemel.

ühinemised jätkuvad

Kastani hinnangul on Eestis oodata seltside efektiivsuse tõstmiseks veel mitmeid ühinemisi. Aastal 2000 tegutseb Eestis viis kuni seitse kindlustusseltsi, prognoosis Kastan.

ETAS Kindlustuse juhatuse esimees Kalle Kaldjärv ennustas, et Eestisse jääb tulevikus kolm kuni neli suuremat kindlustusseltsi ning kindlasti ka välisseltside esindused.

Kastani sõnul tegutseb Lätis praegu 21 ja Leedus 35 kindlustusseltsi. Suure tõenäosusega sunnib vajadus kärpida kulusid lähiaastail ühinema ka paljusid Läti ning Leedu kindlustusseltse.

Leks Kindlustuse andmetel oli Baltimaade kahjukindlustusturu maht kolmanda kvartali lõpus ligikaudu 2,15 miljardit krooni. Sellest andis Läti 45 protsenti, Eesti 33 protsenti ning Leedu 22 protsenti.