EKSLi juhatuse esimehe Kristjan Niinemaa kinnitusel ei kõigu täna mitte pensionisambad, vaid riigi rahavood, teatas liit.

„See osa Eesti pensionisüsteemist, mida tuntakse kolme pensionisamba all, on mudeli üldise ülesehituse poolest kehtiv globaalne standard,“ lausus Niinemaa. „Sarnane tulevase pensionäri valikuvõimaluste, õiguste ja kohustuste kogum ning finantsteenuste pakkujate kaasamine on maailmas laialdaselt aktsepteeritud lähenemine," märkis ta.

Liidu hinnangul ei ole riik alustanud taktikalise finantsplaneerimise raames kolme samba mudeli põhimõttelist reformi. EKSLi juhi sõnul on riik keerulise varade ja kohustuste struktuuriga ning suuremahuliste rahavoogudega institutsioon.

„Suure hulga eri osapoolte kõrgendatud huvi ning õiguskindluse ja võrdse kohtlemise soov ei muuda samas olematuks vajadust päeva lõpuks ots-otsaga kokku tulla,“ selgitas Niinemaa.

„Valitsuselt rahandusministeeriumile antud 1. juuli tähtajaga ülesanne tegeleb sammaste mudelist väljaspoole jääva osaga riiklikest pensionitest. Muus osas on regulatsiooni toimivuse analüüs igati loomulik ja tavapärane.“

Kindlustusseltside hinnangul tuleb aga igati soodustada riigi finantside üle toimuvat avalikku arutelu. „Kõikvõimalikel ekspertide emotsioonide jahutamine saab toimuda ainult asjakohase informatsiooni avalikustamise ja eesmärkide selgitamise kaudu,“ ütles EKSLi juhatuse esimees.