Statistikaameti andmeil kukkus kindlustusturg tänavu kolmandas kvartalis 8% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Kui vaadata olulisemate kindlustusmaksete mahtu, kukkus enim juriidiliste isikute sõidukite kindlustus (-18%) ja juriidiliste isikute varakindlustus (-12,8%). Samas reisikindlustuse maksete maht kasvas 6,6%, vahendab aripaev.ee.

"Meie turul on stabiliseeruv langus," iseloomustas Salva Kindlustuse ASi kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt. "Kindlustusturg on tema sõnul Eesti majanduse kõverpeegeldus. "Kindlustusturg langeb natuke hiljem kui majandus, aga samas hakkab ka tõusma natuke hiljem kui majandus. Ma tahaks uskuda, et kahjukindlustuse turg hakkab järgmise aasta teisest poolest vaikselt otsa ülespoole sättima," rääkis ta.

Kivirüüt rõhutas, et statistikaameti numbrid ei näita, kui palju kliente on turul, vaid seda, millise summa eest on kliendid endale kindlustuskaitset ostnud. Tema sõnul on kindlustusmaksete vähenemise üheks oluliseks põhjuseks ülitihe konkurents turul ning hindade langus.

Seesam Rahvusvaheline Kindlustuse ASi turundusspetsialist Eve-Liis Arvisto ütles, et kuna sõidukite kindlustus moodustab turumahust ligi 65%, mõjutavad seal toimunud muutused turgu enim. "Kindlasti on languse üheks põhjuseks see, et paljud ettevõtted on vähendanud oma autoparki või vahetanud hinnalisemad sõidukid keskklassi autode vastu," sõnas ta.

Statistikaameti andmeil suutis suurtest kindlustusseltsidest III kvartalis turuosa kasvatada enim ehk 1,3% Seesam.

Kivirüüdi hinnangul kasvas mullu ehk masu ajal eraklientide arv, kes kindlustasid oma kodu ja vallasvara. "Mida vähem on inimesel raha, seda rohkem vajab ta kindlustust," lausus ta. "