„Kuigi Eesti Kindlustusseltside Liit tervitab Vabariigi Valitsuse ja Riigikogu initsiatiivi riigi maksulaekumiste parandamisel, omaks seaduseelnõu väljapakutud kujul jõustumine märkimisväärseid negatiivseid tagajärgi kindlustusvõtjate, kannatanute ja kindlustusandjate jaoks ning tooks vaieldamatult kaasa hinnatõusu liiklus- ja sõidukikindlustuses,“ seisab liidu juhatuse esimehe Mart Jesse allkirja kandvas kirjas, mille liit esitas arvamusena valitsuse algatatud eelnõule.

Eelnõu puudutab liidu sõnul otseselt maksukohustuslastest kannatanuid, kuivõrd täna kehtivate maksustamispõhimõtete kohaselt ei ole maksukohustuslastele kahju hüvitamisel käibemaks kahju osa - selle saab maksukohustuslane asendussõiduki soetamisel või remondi tellimisel sisendkäibemaksuna maha arvata.

Liit juhib tähelepanu, et seaduse muutmisel suurenevad kulutused kindlustusjuhtumis kahjustatud sõiduki taastamisele või hävinud sõiduki asendamisele, ühes sellega suurenevad ka kindlustusmaksed. Lisaks tekitaks seaduse jõustamine kiirendatud korras olukorra, kus kehtivate kindlustuslepingute kindlustusmaksed on arvutatud kulutasemelt, mis ei kätke endas käibemaksuga hüvitamist, kuid samas on klientidel põhjendatud ootus, et kindlustusandjad hüvitavad kahju täies ulatuses.

„Selline olukord tekitaks märkimisväärseid õiguslikke ja majanduslikke probleeme nii kindlustusvõtjatele, kannatanutele kui ka kindlustusandjatele. Õigusteoorial pikemalt peatumata, ei pea me sellist olukorda õigusriigis lubatavaks,“ teatab liit.

Rahanduskomisjon arutab homme parlamentaarsel kuulamisel ettevõtjates ja muudes huvigruppides vastuseisu tekitanud sõiduautode maksustamise ja üle 1000-euroste arvete käibedeklaratsiooni lisal kajastamisega seotud küsimusi.