Etiketispetsialist Gedrius Drukteinis kinnitas Leedu Delfile, et kingitustele ei tohiks keskenduda, rõõmu tuleks tunda jõulumeeleolust ja ning olla lähedaste suhtes tähelepanelik.

Lugejatel on aga keeruline ebameeldivaid emotsioone tekitanud kingitusi oma mälust kustutada.

„Ükskord sain hunniku kõige erinevamaid asju: tassi, palliga sulepea, kirjaploki ja meeste jalgpallisärgi- täpsemalt küll maika,“ loetles naissoost lugeja vastuseks palvele meenutada kõige jubedamaid jõulukingitusi.

Teine lugeja toob näiteks kingituse, millele ta otstarvet ei leidnudki: „Sain lehma. Keraamilise. Selle seljal oli lõhe. Aga see ei olnud raha jaoks, sest tegemist ei olnud rahakassaga,“ rääkis ta.
Mitmed mehed tõid välja, et on saanud kingituseks naistele mõeldud asju. Näiteks sukkpüksid. Teine sai kord jõuludeks naistele mõeldud raamatu „Kangekaelne, õel ja tark“, mida ta üritas edutult edasi kinkida.

Üks tütarlaps meenutas, et on saanud kingi, mis oma olemuselt polnud sugugi paha, kuid määravaks osutusid detailid: tassile olid maalitud kirjavigadega isiklikud sõnumid.

Üks lugeja meenutas, et vanemad kinkisid neile abikaasaga samu kinke. „Nad kingivad igal aastal lõhnaõli. Ja seda oma maitse järgi- see sobiks ehk pensionile jäämise kingiks,“ kirjeldas naisterahvas.

Parfüümid ning ehted on kingitused, mida lugejad korduvalt välja tõid. Lisades, et neile ei meeldi, et kingi ostja valib selle välja enda maitse järgi huvi tundmata, mis kingi saajale tegelikult meeldib.

Ühele meesterahvale meenus lugu mootorrattaga. „Mulle öeldi, et ootasime kaua ja otsustasime lõpuks kinkida mootorratta,“ rääkis ta, lisades, et rõõmustas selle peale väga. Kuid lõpuks selgus, et tegemist on mootorratta-kujulise külmkapimagnetiga.

Etiketispetsialist Gedrius Drukteinis kinnitas, et ei ole mõtet kingitusse kinni jääda ning kindlasti ei tohiks kingituse tegijale öelda, et see ei meeldinud või on kohatu.

„Pühademeeleolu sunnib meid seda kogu maailmaga jagama. Ja sellele tuleb vaadata läbi huumoriprisma,“ soovitas ta, lisades, et järgmisel aastal on siis millest jõululaua taga rääkida.

Etiketispetsialisti sõnul on kõige hullemad kingitused need, millel on teatud alltekst. Nii tõi ta näiteks mehele kingitud meeste käitumisetiketti puudutava raamatu. See näitab, et ümbritsevate arvates on kingituse saaja mats, kellel oleks õpetust tarvis. Samuti toob ta halva näitena välja suuvärskendajad, mispanevad kingi saajat arvama, et ta hingeõhul on midagi viga.

Drukteinis kutsus inimesi pühade ajal lõõgastuma. „Me ei saa nendest kinkidest rikkamaks ega jää kuidagi vaesemaks, kui kinke ei saa,“ lausus ta.