Vaatamata üleilmsele laenukriisile ja investeerimisturu üldisele nõrgenemisele püsib mitmel pool Lääne-Euroopas investorite suur nõudlus kvaliteetse büroopinna järele ning näiteks Pariisis ja Saksamaa suurlinnades oodatakse sellelt aastalt tugevat büroopindade üüriturgu.

Üleilmse laenukriisi mõjul on Euroopa, Kesk-Ida ja Aafrika (ingl lühend EMEA) regiooni keskmine tippasukoha ja -kvaliteediga büroopindade investeeringu tootluse tase pärast pikki aastaid hakanud tõusma. Juhituna tootluse kasvust Suurbritannias, Hispaanias ja teistel suurematel turgudel, kasvas investeeringute tootlus regioonis möödunud aasta teisel poolaastal 0,15% võrra ehk 5,1%-ni.

Vaatamata turuaktiivsuse üldisele vähenemisele valitseb mitmel Lääne-Euroopa investeerimisturul – muu hulgas Dublinis ja Münchenis – tugev nõudlus, mille tagajärjel on oodatav tootlus langenud.

Nõudlus püsib

Hoolimata investeerimisturu nõrgenemisest valitses 2007. aasta teisel poolel büroopindade üüriturul võrdlemisi suur nõudlus. Südalinna büroopindade defitsiidi tõttu on kinnisvaraarendajad asunud paljudes linnades looma uusi äripiirkondi väljapoole seniseid keskusi ja toimub äritegevuse detsentraliseerumine.

Kuigi kõikjal Euroopas oodatakse majanduse üldist aeglustumist, on näiteks Pariis ja suur osa Saksamaad prognoosinud selleks aastaks hoopis väga tugevat büroopindade nõudlust.

2007. aasta teisel poolaastal jätkus EMEA piirkonnas üürituru kasv, kuigi juba palju rahulikumas tempos kui aasta algul. Lisaks joonistusid selgelt välja asukohapõhised üüritaseme erinevused. Mitmes Ida-Euroopa riigis toimus märkimisväärne üürihindade tõus: möödunud aasta suvest alates tõusid näiteks Ateena, Budapesti ja Varssavi büroode üürihinnad enam kui kümnendiku võrra. Samal ajal on mitmed teised linnad, nt London City ja Docklands, Moskva, Peterburi ja Kiiev, mis möödunud aasta keskel tõusid büroopindade hinna tasemelt üürituru pingerea tippu, sealt taas välja langenud. Kalleimad bürood asuvad endiselt Londoni West Endis, kus keskmine üüritase on 91,57 eurot (u 1433 kr) ruutmeetri kohta kuus.

2007. aasta teisel poolel vähenes taas piirkonna keskmine vakantsus (6,8%-ni), samal ajal jätkus ehitusmahu kasv. Ehituse osas hoiab EMEA-s liidripositsiooni Dubai, kus on praegu 3,7 miljonit ruutmeetrit arendatavat büroopinda. Suur hulk büroopinda lisandus teisel poolaastal ka Abu Dhabis, Bukarestis, Kiievis ja Vilniuses, kus büroohoonete vakantsus oli samal ajal nullilähedane. Nende ehitusmahtude ja ühtaegu ebakindla ärikeskkonna taustal on tänavu esmakordselt üle kolme aasta oodata vakantsuse suurenemist.