Kärstna - Mustla maantee äärses Nopri talus elav Malle Hanson näitas nördinult paksu heleda kihi alla mattunud lilli, põõsaid ning ilu- ja viljapuid. Enamasti läänest puhuv tuul toob tolmu otse õuele, kirjutab Sakala.


„Väljas pesu kuivatamisest ei maksa unistadagi, liiv on isegi toas,” kurtis perenaine. „Läheks siit või ära, aga kuhu? Ja see on ikkagi kodu.” Peremees Olev Hansoni sõnul läks olukord eriti hulluks siis kui kümmekond rasket veoautot vedas Kärstna kandi karjääridest kruusa Mustla lähedal remonditavale kruusateele.


Hansonid on pöördunud vallavalitsuse poole, kuid sealt öeldi, et tegemist on riigiteega ja rääkida tuleks teemeestega.


Peremehe sõnul algasid hädad viis-kuus aastat tagasi, kui tee nende kodule lähemale toodi. Nüüd jääb teepervelt majani napilt kuus meetrit. „See taheti veel kaks meetrit lähemale rajada, aga ma ei lubanud,” lisas Olev Hanson.


Taluperele teevad muret ka uljad juhid, kes kipuvad kihutama ning kurvist välja, otse nende aeda sõitma. „Juht tuli autost välja ja küsis pehme keelega, käed rusikas, et miks me aia sinna ehitanud oleme,” meenutab Malle Hanson üht seika.


Lisaks võtsid teetöölised maha ka maja tolmu eest kaitsnud põlispuudest allee. Kaks jalakat suutis häälekas peremees päästa, kuigi saemehed kippusid nendegi kallale. Talu seintes võib näha ülalt alla sööstvaid pragusid, mille on tekitanud mööduvad raskeveokid.


Viljandi teedevalitsuse osakonnajuhataja Allan Alliku sõnul tõrjub OÜ Sakala Teed tänavu lepingu järgi tolmu 60 kilomeetril. Kui antud teelõik kuulub sinna sisse ja kevadel on sellega juba tegeletud, tuleb seal tolmuga hädas olijatel pöörduda töö tegija poole. Kui teeäärse maja juurde jääv lõik aga lepingu alla ei käi, otsitakse tema sõnul tolmutõrjeks muid võimalusi.