Tallinna mõlemad suuremad turud, nii Keskturg kui Balti jaama turg tahetakse moodsateks ärikeskusteks kujundada, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Samas ei jäta need ärikeskused enam ruumi turule selle klassikalises tähenduses, kus talumeestel ja pensionäridel võimalik aiasaadusi müütada.

Linna valitseva Keskerakonna sees ollakse aru saanud, et liigse novaatorlikkusega võidakse valijate silmis halba valgusesse jääda. Samal ajal kui Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Jüri Jõgeva näitab rohelist tuld Balti jaama turule rajatavale kaasaegsele ärikeskusele, arvas linnaosa halduskogu esimees Märt Sults, et turg selle klassikalises tähenduses peab ka edaspidi alles jääma. “Turg on peale ostu-müügi koha ka oluline sotsiaalse lävimise koht, kus vahetatakse uudiseid ja kuulujutte,” väitis Sults.

Samas märkis Sults, et halduskogul on turu säilimise eest võitlemisel käed suhteliselt lühikesed ehk teisisõnu, suur raha saavutab tavaliselt oma tahtmise ja Tallinna volikogus võib projekt tõenäoliselt läbi minna.

Balti jaama turgu majandava Net Kinnisvara juhatuse liige Riho Nook ütles, et neil on aega turuna tegutseda veel umbes neli aastat. Praegu tegelevad arhitektid tema sõnul turu ja selle lähipiirkonna eskiisprojekti ja detailplaneeringu väljatöötamisega. Kiiremini kogu protsess tema arvates ei liigu. “Oskan vaid öelda, et ümberkujundamisele läheb mitte ainult turg, vaid kogu kvartal,” väitis Nook.

Nii kavandatakse endisele Kalinini-nimelisele elektrotehnika tehasele kuulunud 9,3 hektarilisele tootmismaale umbes 600 korterit. Balti jaama piirkonna eskiisprojekti välja töötav büroo Guru Projekt ei soostunud kommenteerima, kuidas õnnestus suhteliselt tundmatul väikefirmal nii soodne tellimus saada. Büroo on 2006. a loonud endine Tallinna Linnaplaneerimise Ameti arhitekt Ivo Rebane. Samas on üheks tema tellijaks ehk huvitatud pooleks Tallinna linn.

Tallinna Keskturu maa-alale on detailplaneering aga juba 2006. a kehtestatud. Praegu kaootiliselt paiknevad kioskid on kavas asendada uue kahekorruselise hoonega, lisaks rajatakse sinna veel mitu kaasaegset ärihoonet. Suure tõenäosusega aga saab Keskturul edaspidi kaubelda ainult suletud boksides. Keit Pentus on Kesklinna vanemana avaldanud kahtlust, et turg seal vastavalt uuele planeeringule enam alles jääb.

Turukaubanduse ASi juhataja jäi kommentaaride küsimiseks kättesaamatuks. Krediidiinfo andmetel on keskturgu majandav ettevõte viimased kolm aastat olnud kahjumis. Kui 2004. a oli kahjum 400 000 kr, siis mullu juba 3 miljonit krooni. Sama on turu maa-ala kinnisvaralisest seisukohast hinnates väärt sadu miljoneid kroone.

Keskturg erastati 1999. a suurte skandaalide saatel allilmaga seotud isikutele, kellest tuntuim, Vadim Polištšuk kannab pikaaegset vanglakaristust.