Tänapäeval on see üks suur ostumekka. Apple, J.Crew, Hugo Boss, Michael Kors ja Brooks Brothers on avanud Regent Streetil oma megapoed. See on muutnud tänava Londoni südames asuvaks hiiglaslikuks kaubanduskeskuseks.

See ei sündinud juhuslikult. Pea kogu Regent Street kuulub nagu ka teised Londoni kesklinna parimad maalahmakad Briti kroonile (kaudselt kuningannale) ja riigikassale kuuluvale kinnisvaraarendajale Crown Estate. Kinnisvaraportfelli väärtus ulatub 11 miljardi naelani. Kui kunagi oli Crown Estate unine rendikoguja, siis kaasaajal on ettevõte hoogne kinnisvaraarendaja.

Kinnisvarabuumi naudivad ühtemoodi nii London kui ka Crown Estate. Ettevõtte andis riigikassale 31. märtsil lõppenud majandusaastal rekordilised 285 miljonit naela. Aastaga kasvas summa 7% võrra.

See on hea uudis Briti kuningannale Elizabeth II-le, kes saab riigilt kuningliku perekonna kulude katteks 15% ettevõtte kasumist. Kinnisvara kuulub kroonile, kuid see ei ole kuninganna isiklik vara.

Crown Estate'i 51-aastane juhatuse esinaine Alison Nimmo ütles, et äri fookus on sarnaselt kinnisvarafondidele kogutootlusel, mitte nagu riigifondidel hajutatud investeerimisportfelli loomisel.

Kuninganna ei ole mingi kõrvaltvaataja. „Ta on ärist väga huvitatud,“ ütles Nimmo.

Crown Estate'i Londoni valduste kaart meenutab monopolimängu, kus üks mängija on selgelt võitmas. Ettevõtte hallata on parimad Regent Streeti tänavaäärse kaubanduse poepinnad ja pool ajaloolisest St. Jamesi piirkonnast, kus on käimas 320 miljoni naelane kinnisvaraarendus. 743 000 ruutmeetrise erineva kasutusega pindade turuväärtus on umbes 6 miljardit naela. See teeb ettevõttest West Endi suurima maaomaniku. Lisaks kuulub ettevõttele niinimetatud miljardäride tänav – Kensington Palace Gardens, kus elavad terasekaupmees Lakshmi Mittal ja Chelsea jalgpalliklubi omanik Roman Abramovitš.

Väljaspool Londonit kuulub Crown Estate'ile 138 000 hektarit maad, mis teeb ettevõttest ühe suurima maapiirkondliku maaomaniku. Suuremad on Forestry Commission ja National Trust.

Üks põhjus, mis hoiab kinnisvaraarendajat tagasi, on laenuvõtmise keeld. Kinnisvaraarenduses on see nagu selja taha seotud kätega poks. Sellest saadi üle ühiettevõtteid tehes – Norra naftafondiga ja Hiina valuutareserve juhtiva Gingko Tree Investmentiga. Sel teel kaasati 1,5 miljardit naela.