Kuressaare linnavolikogu otsustas eile suunata golfifirma aktsiate võõrandamise eelnõu teisele lugemisele 6. oktoobril. Otsuse tingis asjaolu, et kinnisvarafirma Arco Vara ülesehitamise võtmekuju Arti Arakase firma OÜ Ingmar Trade tegi kolmapäeval linnale pakkumise golfifirma aktsiate tervikpaketina ostuks kõrgema hinnaga, kirjutab Meie Maa.

Kui linnavalitsus soovis müüa golfifirma aktsiad Saaremaa Golfi AS-i nõukogu esimehe Jüri Tiituse firmale 7350 euroga, siis OÜ Ingmar Trade pakub aktsiapaketi hinnaks 8452,5 eurot.

"Meie hinnangul võiks see summa ka suureneda, kui oleme saanud informatsiooni asjaolude osas, mis müügi tingimuste napis teatises selgelt ei kajastu," viitas OÜ Ingmar Trade juhatuse liige Kaido Kangur Kuressaare linnavolikogu esimehele Erik Keerbergile saadetud avalduses.

"Lisaks aktsiate eest tasutavale ostuhinnale tasuks OÜ Ingmar Trade enne aktsiate müüki Saaremaa Golfi AS-ile eelmiste perioodide tegevuskahjude katmiseks tegevuskulude sihtfinantseerimisena 320 000 eurot, millega aktsiaselts tasub linnale kasutatud arvelduskrediidi. OÜ Ingmar Trade omab vajalikke finantsvahendeid ning kokkuleppeid tagamaks omandamise järel golfiväljaku igakülgse hooldamise, turundamise ning müügi vastava ala parimate asjatundjate poolt."

Kaido Kangur osutab volikogu esimehele saadetud avalduses, et ebaõiged on väited, justkui puuduksid aktsiate ostmiseks teised huvilised ja ainuke võimalus oleks aktsiad müüa Jüri Tiitusele kuuluvale Mertiina Vara OÜ-le hinnaga 7350 eurot otsustuskorras.

"Meile teada olevalt on huvi üles näidanud ka teised isikud, kuid teadmata müügi tingimusi, ei ole võimalik ka pakkumisi teha," osutas Kaido Kangur kirjas. "Seejuures on oluline märkida, et 2009. aastal majanduskriisi tingimustes korraldatud enampakkumisel oli aktsiapaki alghind 1 585 008 eurot (24,8 miljonit krooni)."

OÜ Ingmar Trade põhjendab ostusoovi sellega, et on omandanud OÜ Saare Golf Travel tervikvara müügiks korraldatud enampakkumisel muu hulgas Merikotka 35 aadressil asuva klubihoone ja operaatorlepingu. "Lepingut on Saaremaa Golfi AS seni järjepidevalt nõukogu esimehe Jüri Tiituse teadmisel rikkunud ja tekitanud olulist kahju nii operaatorlepingu teisele osapoolele, golfihuvilistele kui Kuressaare linnale tervikuna," seisab kirjas.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu lausus eile volikogu istungil, et valida on aktsiate otsustuskorras müügi, enampakkumise või firma pankroti vahel. Linnavalitsus eelistab otsustuskorras müüki põhjusel, et Mertiina Vara OÜ puhul oleks tegu golfiväljaku järjepideva arengu jätkumisega ning ka golfifirma keeruline majanduslik seis on firmale paremini teada.

Aktsiate võõrandamine enampakkumise korras võib linnapea sõnul tekitada aga olukorra, kus hiljem tekivad vaidlused ning võõrandamisprotsess hakkab venima. Samuti võib probleeme tekkida golfifirma laenukohustuste ülevõtmisel ja pangagarantii saamisel. Ka olevat linnapea väitel tõenäoline, et algab skeemitamine ja enampakkumisel saadav summa tuleb seetõttu linnal hiljem pangalaenu katteks loovutada.

Mertiina Vara OÜ-le aktsiate võõrandamine tagavat protsessi kiirema arengu, mistõttu saaks linn juba järgmisel aastal golfiga seonduvast priiks ega peaks sinna kulutama hooldustasuks linnaeelarvest 73 500-294 000 euro suurust summat.

"Me peame linnakodanike huvides otsustama, kas lapime miljoneid edasi sinna või mitte," sõnas linnapea. "Lumepalliefekt on kogu aeg kasvanud ning ka hästi minek pole kulusid katnud."

OÜ Ingmar Trade kahjuks räägib linnapea hinnangul see, et firmal puudus golfiväljaku klubihoone omandamise järel huvi koostööks, klubihoone oli hooajal kinni ja golfiväljaku tegevus oli seetõttu pärsitud.

Lisaks OÜ Ingmar Trade pakkumisele laekus eile linnale pöördumine ka kahelt golfi väikeaktsionärilt, kes soovisid otsuse langetamist volikogus edasi lükata.

Golfiaktsiate enampakkumisel müüki pooldava volikogu keskfraktsiooni esimees Aivar Aru märkis, et eile oli tal telefonivestlus Estonian Golf& Country Clubi esindajaga, kes samuti väljendas huvi enampakkumisel osaleda. "Tuleks korraldada suuline avalik enampakkumine," kinnitas Aivar Aru. "Ma julgeksin garanteerida, et sellisel juhul tuleb huvilisi ja pakkumised on paremad ning linna kahju väiksem."