“Me arvame, et mingit buumi enam ei ole,” kommenteeris Eesti Panga president Vahur Kraft kinnisvaraturu jahenemist. “Kinnisvaraturu kohta on meil erinevad andmed,” ütles panga asepresident Märten Ross. “Hinnatõus on pidurdunud ja seda peaks investorid arvestama.”

Eesti Pank prognoosib aastatel 2005–2006 eratarbimise vähenemist ja laenukasvu aeglustumist. Praegu kulutab 13% laenuvõtjaid 30% oma netosissetulekust võetud laenude teenindamiseks.

“Majapidamiste bilanss on punases,” kommenteeris Kraft eraisikute vara ja kohustuste suhet. Kui tööpuudus kasvab, eluasemehinnad kukuvad ja intressid samal ajal tõusevad, muutub olukord probleemseks. Hetkel püsivad hinnad stabiilsed ja ka palgakasv on võrreldes tootlikkuse kasvuga kergelt pidurdunud, mis annab lootust laenuvõtmise ning jooksevkonto defitsiidi vähenemiseks.

ERI Kinnisvara eluruumide osakonna müügijuht Mart Saa ütles aga Eesti Panga seisukohta kommenteerides, et mingit kinnisvaraturu jahenemist pole toimunud. “Minu meelest on olukord vastupidine, kinnisvaraarendajad ja kommertspangad räägivad, et andke ainult takka.” ÄP Online