„Ma ei mõtlegi, et Trumpi negatiivsele sõnumile järgneks füüsiline agressioon, küll aga järgnevad negatiivsed emotsioonid. Rahaturud on aga just emotsioonidega seotud. Kui liitlassuhted USAga mõranevad ja kui liidame siia Brexiti, mõrad Euroopas ning ka uue olukorra Eestis (Sooman peab silmas keskerakondliku valitsuse võimalikku kaldumist ida-suunas - toim.), siis oma koduriigis elav välisinvestor vaatab seda ja teeb omad järeldused. Tema jaoks ei ole raha paigutamine siia usaldusväärne ja turvaline," ütleb Sooman.

Sooman lisab, et investor liidab kokku maksuriskid, mis võivad keskerakondliku valitsusega kaasneda ning mainitud julgeolekuriskid. Kui see riskide jada on piisavalt pikk, siis vaadatakse meid kui mõttetut kohta. Skype'i edulugu muutub siis vaid heietuseks. See toob omakorda kaasa selle, et raha hind kallineb, pankade laenutingimised karmistuvad. Siia juurde tuleb lisada ka rahatrükist tulenev tugev inflatsioonioht, mis tervele majanduskeskkonnale omakorda tugeva põntsu võib panna.

„Just see halbade kombinatsioonide jada ja mitme negatiivse stsenaariumi üheaegne realiseerumine jätaks Eestist liiga kõrge riskiga piirkonna mulje. Selle maine taastamine on väga suur töö. Kõik see mõjutab inimeste igapäevaelu, ka kinnisvaraturgu. Õhus on ka oht, et Euribor hakkab mühinal tõusma," näeb Sooman.

Kust tuleb raha?

Peep Soomani kui kodaniku ja ettevõtja ootus uuele valitsusele on see, et nad oleks Lääne-sõbralikud ning seostaks end vaba maailmaga. Teiseks peavad riigi juhid mõistma, kust tuleb raha. Vastus: ettevõtjatelt, sest viimased loovad töökohti ja majanduslikku lisandväärtust.

„Me oleme kui paberlaev ookeanil suurriikide tõmbetuules ning majanduse arendamine on meile ülioluline. Meie eelis (tahtis öelda trump, aga see ei ole täna populaarne väljend - toim.) peab olema see, et oleme agaramad, kiiremad, innovaatilisemad," ütles Sooman.

Ta ei näe keskerakonna programmis innovaatikat. Küll aga palju ümberjagamist. Kui taastatakse ettevõtte tulumaks, siis loodetud efekti asemel võib tulla äraspidine efekt ning makse ei hakkagi loodetud mahus laekuma. Kasvab varimajandus.

„Off-shore on täna sõimusõna, aga oleks kurb, kui ühel hetkel hakkavad telekast jooksma reklaamid, et registreeri ettevõte Belizel. Ma loodan, et suures sotsialismituhinas ei teki olukord, kus liigume arengus tagasi."

Ta nendib, et makse on loomulikult vaja koguda, õpetajate, operatiivtöötajate, meedikute ja teiste palku ja pensione on vaja tõsta, aga ei tohi võtta kasvulavalt idusid ja jagada näljastele. See läheb kallimaks maksma, sest pärast on nopitavaid vilju oluliselt vähem.

„Meie valitsus peaks Trumpi võidu tuules vähem keskenduma populismile ja rohkem mõtlema ratsionaalselt, et me ei lämbuks muutuvas maailmas, vaid suudaks olla veelgi läbilöögivõimelisemad," ütles ta.