„Arco Vara selge nägemus on, et põhi on jäänud möödunud aasta algusesse, peale seda on kinnisvara tehingute arv näidanud pidevat kasvutendentsi,“ ütleb Saa. „Eriti edukas oli uute korterite müügi seisukohalt läinud aasta detsember. Jääda lootma kinnisvaraturu täielikule kokkukukkumisele ning elamispinna ruutmeetrihinna langemiseni viieteistkümne aasta tagusele tasemele on kohatu. Nii Eesti Vabariigi algaastate madalate hindade kui ka kinnisvarabuumiaegsete kõrgete hindadega tehingute aeg on pöördumatult läbi.“


Nõudlus ehk tehingute arv pöördus tõusule juba 2009. aasta veebruaris. Kui jaanuaris jäi ostu-müügitehingute arv Eestis alla 1500, siis veebruaris tõusis see 1900-ni, ulatudes aprillis 2500-ni. Alates juunist on tehingute arv stabiliseerunud, ulatudes püsivalt üle 2000.


Saa sõnul on Tallinna ja Harjumaa kinnisvaraturul hinnakorrektsioon juba lõppemas ning 2009. aasta teisel poolel oli seal märgata juba olulist elavnemist. Tehingute arvu suurenemisele aitasid kaasa ka pankade eluasemelaenu tingimuste leevenemine ja hinnalanguse stabiliseerumise märgid. Kuna viimasel paaril aastal pole suurt midagi juurde ehitatud ja ka 2010. aastal pole uute objektide nimistusse eriti midagi lisandunumas, siis valitseb Tallinnas paremate kinnisvaraobjektide osas defitsiit.


Väljaspool Harjumaad ja Tallinna, kus hinnakorrektsioon ei jõudnud eelmise aasta jooksul toimuda, ei saa turu stabiliseerumisest veel nii jõuliselt rääkida. Nendes piirkondades võivad hinnad käesoleva aasta esimese poolaasta jooksul veel langeda.


Üle-eestiliselt jäävad kinnisvaraturu näitajad 2010. aastal endiselt väga erinevaks. Nii nagu varemgi, jätkub kinnisvara arendus eelkõige tõmbekeskustes ja nende ümber. Selle kohapealt on Tallinn, Tartu ja Pärnu endiselt eelisolukorras ning seal on ka hinnad kõige kallimad.