Kinnisvaramaakleritele on endast hea esmamulje loomiseks olulise kaaluga internetiportaalide müügikuulutused. Agaram koduotsija leiab aga ka selliseid pakkumisi, mis pigem peletavad eemale. Näiteks lubatakse keldrikorrusel asuva korteri puhul merevaadet või müüakse 14-korruselise maja 15. korruse korterit. On kuulutusi, kus pakutakse korterit linnulauluga, hea auraga, vaatega merele, mis asub sellises kauguses, et selle nägemiseks peaks teil olema kotkasilmad. Tihtipeale jääb asjakohane teave luuleliste ridade varju.

Vastukaaluks on kuulutusi, mis uputavad teid üle äärmiselt spetsiifilise infoga. 6,8 miljonit krooni maksva Haabersti maja müügi kuulutusest saab teada nii maja soojustusvilla paksuse, vundamendikivide tüübi kui ka selle, et katus on Rannila profiilist.

Suhtlusbarjäär ületatakse

Kui pakkumisi on palju, siis nii mõnigi jätab helistamata kuulutuse peale, mis kubiseb õigekirjavigadest. Maakleri nimi viitab sellele, et tegu on vene rahvusest inimesega – mine tea, äkki ei suuda ta kõigile küsimustele vastata.

Saku vallas “joonküttega” maja müüv Natalia Chavyrina on esimese hooga kerges segaduses, kui kuuleb eesti keeles esitatud küsimusi. Ta teeb ettepaneku rääkida vene keeles, seejärel pakub välja võimaluse jätkata inglise keeles, ent juba järgmisel hetkel pursib üsna ladusalt eesti keelt. Kõik küsimu-sed saavad vastuse. Et olukorrast maksimumi võtta, kaupleme kohe ligi pool miljonit krooni hinnast alla. Neiu võtab omanikuga ühendust ja edastab pakkumise – 200 000 krooni allahindlust.

“Sauna puukütega, väike tikk, tsentraalne vesi,” seisab üle 1,5 miljoni krooni maksva maja kuulutuses. Müüjaks on Riversen KVB OÜ maakler Maksim Ksendzov. Tema püüdlikust eesti keelest saab aru, et maja on seitse aastat vana, tegu on kahe krundiga, millest üks on tühi. Veidi arusaamatuks jääb, mida siis päriselt müüakse.

Kivi Kinnisvarabüroo OÜ maakler müüb Viimsis ligi viie miljoniga maja. “Suurepärane sauna. Ilusad kamiinid. Mere ääreni 150 meetrit!” kirjeldab ta kuulutuses. Noormees on sõbralik ja eesti keelega tal suhtlustasandil probleeme pole.

Ober-Haus Kinnisvara spetsialisti Evi Kohvi meelest ei maksa maakleri rahvusele tuginedes eelarvamusi sünnitada. Pigem tuleks vahet teha nn isehakanud maakleritel ja professionaalidel. “Neid nn isehakanuid on igast rahvusest,” lisab ta. Pindi Kinnisvara juhatuse liige ja Eesti kinnisvarafirmade liidu juhatuse esimees Peep Sooman tunnistab, et vigaseid kuulutusi on sadu ja temalgi tekib neid lugedes küsimus, miks maakler ei näe oma esmase esitlusega vaeva. “Vigane kuulutus tekitab eel-arvamusi müüja suhtes ja peletab ostjaid eemale,” lisab ta.

Soomani sõnul on mõistetav, et muust rahvusest inimene ei suuda eesti keelt omandada perfektselt. Küll aga peaks kuulutus olema grammatiliselt korrektne. Kui tegu on elukutselise müügi-inimesega, siis peaks ta ka kuulutuse kallal vaeva nägema. Kui seda ei tehta, tekib paratamatult eelarvamus, et maakler ei ole ka oma muude ülesannete täitmisel väga põhjalik. Ja siin pole mingit pistmist rahvusega.

Usaldusväärsed maaklerid

Soomani sõnul peaks kuulutuses olema kirjas müügiobjekti strateegiline teave. Lisaks tuuakse välja plussid ja miinused. Üks on aga kindel – valetada ei tohi. Seda tehakse aga üpris kergekäeliselt. “Merevaate pähe ei saa müüa korterit, kust vaid ühest aknast paistab talvel, kui puud on raagus, väike mereviirg, ja sedagi vaid siis, kui end aknast välja küünitada,” ütleb ta.

Soomani sõnul on kindlam tellida teenust firmadest ja maakleritelt, kes on erialaliitudega seotud. Eesti kinnisvarafirmade liidu liikmesfirmad ning Eesti kinnisvaramaaklerite koja liikmed on tema sõnul igal juhul usaldusväärsed.

Huvitavaid pakkumisi kinnisvaraportaalidest

Kas ostaksid?

Vigased kuulutused

•• Mitte suur maja 1,5 kor. SAT TV, on võimalik liitude interneti.  Põranda soojus. 3 õunapuud, mustasõstra põõsad, karusmarja põõsad, lilled, roheline zoon. Maja piire ääres on võimalus parkida mitmes autod.

•• PVC aknad, laminat, plaaditud vannituba ja WC.kamin, elektriküte ja terrasest Bulerjan - väga ekonomne soojendamise aparaat. Mere 300m, kiiresti arenemise koht.

•• Suur 2-korruseline kivimaja valmisjargus. Oma puurkaev, maja ehitakse suvila maatükkis.

•• Üürile anda korter Kristiines. Päikest on võimalik silmata hommikul magamistoast, kus see päeva lõpus peegeldub vastasmaja akendest elutuppa.

•• Korteris on kõik elamiseks vajalik. Kõik mööbel aj tehnika. Võimalik kasutada elektriküte, ning ahjuküte, samuti võimalik kasutada maatükk, ning garaaz. Antakse pikaks ajaks paarile ilma koduloomad ja lapseta.

•• Kiisal müügil - suur kivimaja, hästi soojustused, krohvitatud. 1 kor. on vee põrandaküte, katla-ruum, suur sauna (puit kütega), 2 kor. on raadikad, suur treppihall. Seinad on pahtlitud ja värvitud. Kruntil on kõrghaljastus, maja taga on oma väljupääs metsa. Väga tugev ühistu, väravad on pultiga, turvaline koht!!!

Bussipeatu, marsra ja kauplus on 400 m kaugusel, käib koolibuss. Hästi sobib suurele perele, kes hinnadavad loodust, ökoloogiat jakölaelu.