Noorpaar Juhan ja Johanna plaanisid osta päris oma kodu ja soetada selle just uuselamusse, sest noored lootsid, et uued majad on energiasäästlikud, ent juba esimesel talvel uues korteris selgus, et küttearved on märksa kopsakamad, kui A-energiaklass lubaks. Ehitusfirma teatas aga, et kõik on korrektne: A-energiaklass mõõdeti majale siis, kui seal veel sees ei elatud ning kulud olid pea olematud, vahendab Eesti Päevaleht.

„Reaalseid A-klassi kortermaju ega ärihooneid pole Eestis praegu veel üldse,” kinnitas A&A Kinnisvara tegevjuht Aivar Villemson. B-klassi maju leidub, kuid ka need on võrdlemisi vähe levinud. „Üldjuhul on viimastel aastatel valminud elumajad C- või D-energiaklassiga,” nentis Energiamaja Konsultatsioonid OÜ energiaaudiitor Merilin Kütt. Sellegipoolest müüakse kinnisvaraportaalides hoogsalt kortereid ja maju, millele justkui oleks väljastatud A-energiaklass ja paberil on see ka tõepoolest võimalik.

Võimalikku valeinfot võib märgis edastada just uuselamute puhul. „Määruse kohaselt peab korterelamutel olema eelprojektis energiamärgistus ja juba ehitusloale kirjutatakse, kas plaanitakse ehitada näiteks B-klassi maja,” selgitas Aivar Villemson.