Eestis tegutsevad advokaadid kinnitavad nagu ühest suust, et kinnisvarabuumi raugemine on endaga kaasa toonud ostu-müügilepingute vaidlustamise. Advokaadibüroo Entsik & Partnerid vandeadvokaat Enno Heringson selgitas, et kui kinnisvarahinna kerkides ütles mõni arendaja eellepinguid üles, siis nüüd loobuvad neist omakorda ostjad. Rohkelt on viimasel ajal hakatud otsima võimalusi, kuidas saada tipphetkel ostetud vara eest tagasi osa makstud hinnast. „Tuuakse esile, et ostetav vara ei vasta lepingutingimustele võ­la­õigusseaduses toodud alustel,” märkis Heringson.

Viidatakse muu hulgas seaduse paragrahvidele 217 ja 218, milles on kirjas, et ostjale üle antav asi peab vastama lepingutingimustele ja et selle eest vastutab müüja. Kummatigi vabastab para­grahv 218 müüja vastutusest, kui ostja lepingu sõlmimisel vara vigadest teadis. „Ongi hästi tavaline, et ostja teadis, aga nüüd salgab,” märkis Heringson, kelle sõ­nul on tema laual praegu kolm säärast juhtumit. „Neist viimastest hagidest õhkub täielikku pahatahtlikkust,” lisas ta. Vandeadvokaat Aivar Pilv otsest pahatahtlikkust üldiseks siiski ei pea, kinnitades, et lepingute vaidlustamise suundumus on olemas. Ühelt poolt kaevatakse ehituskvaliteedi ja varjatud puuduste üle, et ostuhinda alandada, teisalt kasutab osa ostjaid langevat turgu ära, üritades lepingust taganemisega asja odavamalt kätte saada.

Väited on põhjendatud

„Kui vaidlustesse süveneda, siis on väited tavaliselt ka põhjendatud,” arvas Pilv, kelle sõnul on hagide kasvu taga pigem see, et varem ei pööratud ehitusvigadele nii palju tähelepanu. „Kõik olid rahul ja uskusid, et sellistes tingimustes on võimalik korter peagi taas maha müüa ja uus kodu soetada,” iseloomustas ta olukorda. Pilve hinnangul avab praegune pilt ka siinsel kinnisvaraturul viimastel aastatel valitsenud olukorda, kus ehitajad ja kinnisvaraarendajad vorpisid paljusid elementaarseid nõudeid eirates teadlikult ja odavalt valmis hulga kortereid ja maju, et need siis kallilt maha müüa. „On arvukalt näiteid, kus suvel ostetud majas tõmbavad talvel seinad härma, kuigi küte on põhja keeratud, katus sajab läbi ja tekib hallitus,” selgitas tippadvokaat. Ka õigusbüroo Aksum Konsult jurist Paavo Paal ütles oma praktikale viidates, et vaidluste arv on viimasel ajal oluliselt suurenenud. Tema hinnangul erineb olukord varasemast ka selle poolest, et suurem osa küsimusi jõuab kohtusse. „Meil ei ole ette tulnud selliseid juhtumeid, kus inimesed nõuavad hüvitisi, küll on maaklerid säärastest juhtumistest kuulnud,” märkis Arco Vara kinnisvarabüroo atesteeritud vanemmaakler Maia Daljajev. Samuti on tema sõnul mõnel korral juhtunud, et inimesed taganevad eellepingutest.

Nii on näiteks Stroomi ranna lähistel asuvas Kodukolde projektis 130 müüdud korteri kohta ostust loobunud viis ostjat. Et juba ostetud-müüdud varaga hiljem muresid ei tekiks, soovitab ehitustehnilisi ekspertiise pakkuva OÜ Ehitusekspert juht Ülo Lainsalu hinnata kinnis­asja tehniliselt juba müügiprotsessis. „Oleme kohanud olukorda, kus ehitustehniliselt on ostu järel tekkinud probleem ja tuleb välja, et müügihind oleks pidanud olema hoopis väiksem,” sõ­nas ta ja lisas, et tema hinnangul peaks tehnilise uuringu nõue kajastuma ka õigusaktides. „Need on väiksed kulud võrreldes sellega, mis tuleb hiljem vigade ilmnemisel välja käia,” märkis Lainsalu.

Vana maja müük tõi suure nõude

•• Möödunud aasta suvel Pärnumaal 1993. aastal ehitatud maja 1,7 miljoni krooniga maha müü­nud abielupaar käib praegu kohut maja uute omanikega, kes varjatud puudustele viidates nõuavad müüjailt ligi 380 000-kroonist kahjuhüvitist. Peale selle ei soostu ostjad tasuma maja viimast osamakset 50 000 krooni. •• Ostjad väidavad, et katus laseb vett läbi, kanalisatsiooni­süsteem uputab solgiveega üle keldri ja hoone küte töötab eba­ühtlaselt. •• Maja müü­ja kinnitas, et informeeris ostjaid lekkivast katusest ja kütteprobleemist. Kanalisatsiooni ummistumine ei sõltu tema hinnangul majast, vaid selle kasutajatest. •• Kummaliseks muudab nõude müüjate esindaja hinnangul see, et ostjad tulid kaebustega välja vahetult enne viimase osamakse tähtpäeva kukkumist.